Učitel odborného výcviku bruntálské Střední školy služeb vychovává novou generaci barmanů. „Zvítězil jsem ve všech třech kategoriích, ve kterých se soutěžilo. Získal jsem prvenství ve výrobě welcome drinku, fancy drinku i celkové první místo,“ řekl Zbyněk Špičák.

V Plzni míchal welcome drink s použitím Bohemia sektu a fancy drink s použitím jakéhokoliv produktu stejné firmy. „Oba drinky jsem musel namíchat za dvanáct minut v počtu deseti nápojů. Hodnotí se technická i chuťová stránka nápoje,“ popsal výrobu Zbyněk Špičák.

Barman se chystá vyrábět horké nápoje 8. února na soutěži v Praze a v březnu na Hanácký pohár v Prostějově. „Pokusím se obhájit prvenství z loňského roku,“ slíbil Zbyněk Špičák.

Drinky vyrábí podle vlastní fantazie. „Akorát se musí v soutěžích vždy připravovat drinky podle originální receptury. Chce se tomu věnovat a takových deset, patnáct drinků vyzkoušet, než najde člověk kombinaci těch správných surovin,“ svěřil se Zbyněk Špičák a dodal: „Když to netrefíš, zkoušíš znovu.“

Na Grand Prix České barmanské asociace 2009 ve Frymburku u Lipenské přehrady usiloval 17. ledna o účast na mistrovství světa barmanů v Berlíně. Přání se mu nesplnilo. „Obsadil jsem třetí místo, a tím pádem nepostupuji,“ konstatoval barman. Postupoval pouze vítěz, kterým se stala Šárka Janová, učitelka praxe z Nového Jičína.

Zbyněk Špičák coby barman sklízel úspěchy také vloni, kdy obsadil druhou příčku v soutěži Barman roku. Stejné umístění vybojoval v Poháru Coca coly.

Nápoje míchá už osm let. Pokračovatele rodinné tradice má ve své desetileté dcerce Míše. „Vloni se účastnila první soutěže v Bruntále Becherovka cupu,“ doplnil Zbyněk Špičák.