Kolona čtyřiceti nejstarších, nejkrásnějších a nejcennějších českých i světových autoveteránů vedle tatrovky šestinásobného vítěze Rallye Paříž-Dakar Karla Lopraise. A k tomu posádky v dobových kostýmech za doprovodu prvorepublikových šlágrů Oldřicha Nového.

Tak vypadala ukázala spanilá jízda Trofeo Niké Jeseníky 2015, která postupně projela zastávkami v Karlově Studánce, Vrbně pod Pradědem Mnichově, Ludvíkově, Suché Rudné, Dolní Moravici a Malé Morávce. Na krnovském náměstí byl cíl závěrečné nedělní etapy.

Výkon veterána: deset koní

S náročným profilem jesenické trati se obdivuhodně vypořádala aerovka 500 vyrobená v roce 1930, přestože disponuje skromným výkonem deseti koní a téměř nulovým kroutivým momentem.

Ještě větší zázrak byl výkon nejstarších aut, protože z dob počátků automobilismu se většinou dochovaly jen nepojízdné exponáty.

Nechyběl ani nejstarší vůz české výroby Laurin-Klement z roku 1912, který občas poslouží filmařům jako rekvizita. Hrál také osobní vůz zavražděného následníka trůnu arcivévody Ferdinanda d´Este ve filmu Sarajevský atentát. Lidé mohli obdivovat auta nejen po technické stránce, ale také jako umělecká díla dávných designérů.

Ohlédnutí do historie nabízely nejen dřevěné blatníky nebo loukoťová kola, ale také zavazadla, houkačky, chladiče, kliku na startování nebo budíky na palubní desce. Porota hodnotila, které posádce se podařilo nejpřesněji sladit rok výroby vozu se svým kostýmem a rekvizitami. Ocenění patřilo také nejvzdálenějším účastníkům, kteří přijeli až z Karlových Varů.

Jako z filmu pro pamětníky

Kolona autoveteránů přivezla v jednom voze do Krnova také hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, který si jízdu nemohl vynachválit.

„Měl jsem možnost se osobně zúčastnit etapy z Karlovy Studánky do Krnova v jednom z těchto krasavců. Vrátil jsem se do klukovských let a byl jsem tím nadšený. Bylo to jako koukat na film pro pamětníky se vším, co k dané době patří," svěřil se hejtman Miroslav Novák.

„A samozřejmě k této akci patří i historické město Krnov, které svou atmosférou takovému závodu vyloženě sluší. Pevně věřím, že příští rok se sejdeme opět v Jeseníkách a v Krnově," řekl v cíli Miroslav Novák, a organizátoři okamžitě zaznamenali jeho slib, že krajský úřad podpoří jízdu veteránů také v příštím roce.

Tím, kdo majitele autoveteránů přivedl do Jeseníků, je hlavní organizátorka Marcela Rotter, která pochází z Krnova. Spolupráci s ní si velmi pochvaloval také šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprajs.

„Trofeo děláme společně s Tatrou a s Marcelkou už asi deset let. Těší mě, že pokaždé přivezeme něco nového. Také tentokrát tu máte auta, která v této sestavě ještě nikdy nikde nebyla. Je to krása, a když to pan hejtman slíbil, tak věřím, že příští rok nás tu uvidíte zas," řekl na zaplněném krnovském náměstí Loprajs.

„Za volantem nádherných strojů vše kolem díky atmosféře a nižší rychlosti jakoby zvlídní a zkrásní. Proto se tato podívaná odehrává v duchu ústředního motta Zpomal a rozhlédni se," uzavřela Marcela Rotter, organizátorka Trofeo Niké Jeseníky 2015.