Po roce opětovně vyrostly hradby v areálu Koliby v Ludvíkově. Všechno dokola ovládli rytíři. Od dopoledne se okolím Ludvíkova potulovaly rytířské hordy, aby lákaly malé i velké pod hrad Fürstenwalde. „Na Vrbensku působíme dobrých patnáct let. Vánoční jarmark, Den města, Dlouhá noc, Lapkové z Drakova, každý rok jsme tu hned několikrát," řekl Pavel Vaňásek ze souboru Argus Vítkov.

Sobotní den zaměřili rytíři na dívčí válku, která se zvrhla ve šlehačkovou bitvu. Děti se těšily ze středověkých her a soutěží: střelby z luku, kuše nebo hodu oštěpem. Zaujal turnaj v bití peškem, katovna, skládání puzzle. V podvečer rytíři sehráli hru Dívčí válka, nechyběl ani oblíbený rytířský turnaj plný akčních scén, při nichž řinčely meče. Veškeré hry připravené členy Spolku Přátelé Vrbenska byly pro malé i velké, tak jako vždy, zdarma.

Mučení, střelba i souboje

Oblíbenou kratochvílí bylo ve středověku mučení. Gotická katovna Ordál potrápila maminku Aničku Šustrovou z nedalekého Mnichova. „Torturu si Anička každopádně zaslouží. Ostatně jako každá jiná ženská. Pokud ženě kati vyříznou jazyk, jak slibovali, budu mít alespoň klid," s nadsázkou konstatoval partner Radek z Olomouce.

Kačka a Terka Florovy z Vrbna pod Pradědem si nechaly na tváře namalovat obrázky tygříka a motýlka. „Na skákacím hradu jsem ještě nebyla. Střílely jsme už z luku, házely jsme na cíl," pochlubila se školačka Terka. S dětmi se přišla pod zříceninu hradu Fürstenwalde bavit také Valerie Kupková z Mnichova: „Líbí se mi, jak děti skládají puzzle. Chodíme pravidelně v červenci na Lesní slavnost Lapků z Drakova, přišli jsme i sem."

Rytířské hry se líbily i Ríšovi Markovi ze Slavkova u Brna. „Nejvíce se mi líbí puzzlíky i katapult. Ještě nikdy jsem neházel kopím, a dokonce jsem se i trefil do rytíře," pochlubil se Ríša. Jeho maminka Zuzana pochází z Vrbenska a velmi ji potěšilo, že se Spolku Přátelé Vrbenska daří pořádat každoročně podobně úspěšné akce.

„Rytíři to v boji s mušketou asi neměli jednoduché. Bylo nutné dobře zamířit a především se trefit," konstatoval Vašek Rohlena z Moravské Třebové, který přijel do Ludvíkova společně s dědečkem a bratrancem Jirkou Strouhalem z Bruntálu.

Řadu let připravuje společenské akce vrbenský spolek s polským kulinářským spolkem Sami Sobie z obce Wilamovice Nyskie. Proto ani tentokrát nemohla chybět polská výprava.

Role organizátora připadla vůbec poprvé Emilii Frąckiewicz, zástupkyni vedoucí spolku Sami Sobie. „Přijelo nás pětačtyřicet a jsme všichni spokojení, jak je o nás postaráno a všechno perfektně zorganizováno," chválila Emilia Frąckiewicz.

Vrbenští povodili Poláky po svém městě a jeho okolí. „Navštívili jsme zdejší malou sklárnu, podívali jsme se, jak se vyrábějí skleněné ozdoby. Prošli jsme se také stezkou okolo řeky Opavy, kde je to samá ryba. Jsou odtamtud uchvacující pohledy na Jeseníky. Přírodu máte opravdu krásnou, čistou," zhodnotila návštěvu Vrbenska zástupkyně Frąckiewicz. Líbila se jí rovněž renovace interiérů vrbenského zámečku Grohmann.