O velkém štěstí může mluvit devatenáct studentů Střední školy zemědělství a služeb Město Albrechtice, kteří se přihlásili do týdenního barmanského kurzu. Právě tyto zájemce přímo na střední škole učil od 19. do 23. ledna dvaašedesátiletý František Holík, který se povolání barmana věnuje od roku 1971 a patří mezi nestory českého barmanství.

Studenti školy museli v rámci kurzu zvládnout nejdříve teorii o alkoholických nápojích, míchaných nápojích a technice jejich zhotovení. Po písemné teoretické zkoušce následovala zkouška praktická. U ní mistr Holík hýřil nejen dobrou náladou, ale také přísným okem.

„Profesionálním barmanem jsem od roku 1971, kdy jsem se vrátil do Čech z Austrálie. Jsem přesvědčen o tom, že dobrých barmanů je nedostatek a tito mladí lidé mají velkou šanci se uplatnit v budoucnu v této profesi. Důležité je, aby vše zvládali po teoretické a praktické stránce. Pak také musí znát minimálně dva světové jazyky,“ řekl František Holík.

Barman, který se svým uměním procestoval celý svět kromě Antarktidy, dal každému z účastníků kurzu vytáhnout z klobouku papír s jedním z nápojů. Ten museli studenti následně namíchat. „Vybrala jsem si Pina Coladu. Je to jeden z těch složitějších míchaných nápojů. Má obrovskou výhodu, že je velice chutný a nevýhodu, že jej spousta lidí zná a musí se umět dobře udělat. Pokud zvládnu praktickou zkoušku a obdržím certifikát, tak věřím, že budu mít lepší šanci se uplatnit a stanu se skutečnou barmankou,“ prozradila Eliška Šebelová z Hošťálkov, která nakonec zkoušku jako většina jejich spolužáků bez problémů zvládla.

Nejen na techniku, ale také na pohyby, dbal barmanský mistr nejvíce. „Barman musí umět komunikovat s lidmi a hlavně se na zákazníky musí umět usmívat. To je základ celého úspěchu. Všem absolventům tohoto kurzu doporučuji účastnit se barmanských soutěží, čímž získají řadu zkušeností. Přeji jim hodně štěstí v povolání barmana a věřím, že budou dělat všem barmanům čest,“ zakončil dvaašedesátiletý barman, který se chystá na další barmanskou soutěž.