VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Region má nové barmany

Město Albrechtice - Barmanská legenda celý týden vyučovala studenty na barmanském kurzu ve Městě Albrechticích.

26.1.2009
SDÍLEJ:

Studentka Leona Drahokoupilová přihlíží barmanskému umění Františka Holíka. Sama poté namíchala bez problémů vynikající míchaný nápoj. Foto: DENÍK/Jiří Krušina

O velkém štěstí může mluvit devatenáct studentů Střední školy zemědělství a služeb Město Albrechtice, kteří se přihlásili do týdenního barmanského kurzu. Právě tyto zájemce přímo na střední škole učil od 19. do 23. ledna dvaašedesátiletý František Holík, který se povolání barmana věnuje od roku 1971 a patří mezi nestory českého barmanství.

Studenti školy museli v rámci kurzu zvládnout nejdříve teorii o alkoholických nápojích, míchaných nápojích a technice jejich zhotovení. Po písemné teoretické zkoušce následovala zkouška praktická. U ní mistr Holík hýřil nejen dobrou náladou, ale také přísným okem.

„Profesionálním barmanem jsem od roku 1971, kdy jsem se vrátil do Čech z Austrálie. Jsem přesvědčen o tom, že dobrých barmanů je nedostatek a tito mladí lidé mají velkou šanci se uplatnit v budoucnu v této profesi. Důležité je, aby vše zvládali po teoretické a praktické stránce. Pak také musí znát minimálně dva světové jazyky,“ řekl František Holík.

Barman, který se svým uměním procestoval celý svět kromě Antarktidy, dal každému z účastníků kurzu vytáhnout z klobouku papír s jedním z nápojů. Ten museli studenti následně namíchat. „Vybrala jsem si Pina Coladu. Je to jeden z těch složitějších míchaných nápojů. Má obrovskou výhodu, že je velice chutný a nevýhodu, že jej spousta lidí zná a musí se umět dobře udělat. Pokud zvládnu praktickou zkoušku a obdržím certifikát, tak věřím, že budu mít lepší šanci se uplatnit a stanu se skutečnou barmankou,“ prozradila Eliška Šebelová z Hošťálkov, která nakonec zkoušku jako většina jejich spolužáků bez problémů zvládla.

Nejen na techniku, ale také na pohyby, dbal barmanský mistr nejvíce. „Barman musí umět komunikovat s lidmi a hlavně se na zákazníky musí umět usmívat. To je základ celého úspěchu. Všem absolventům tohoto kurzu doporučuji účastnit se barmanských soutěží, čímž získají řadu zkušeností. Přeji jim hodně štěstí v povolání barmana a věřím, že budou dělat všem barmanům čest,“ zakončil dvaašedesátiletý barman, který se chystá na další barmanskou soutěž.

Autor: Jiří Krušina

26.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Měřením sněhové pokrývky se určuje míra lavinového rizika.  Předpověď počítá i o víkendu v Jeseníkách se třetím stupněm lavinového nebezpečí. Zásadou je nevstupovat na příkré svahy se sklonem nad 35 stupňů. Nebezpečná místa již tvoří souvislý celek.

Zraněný lyžař se z laviny vyhrabal sám

Videosouhrn Deníku – 18.–19. ledna 2018

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Přísnější pravidla při měření emisí? Bez problémů!

Nevyhovující benzinové a dieselové motory mají na českých silnicích utrum. Stopku jim vystavila nová pravidla při kontrolách emisí. Stanice je napojena on-line na ministerstvo. Součástí je také pořizování fotek.

Obchvat Krnova: řada otázek bez odpovědi

Sál sv. Ducha se do posledního místa zaplnil občany, které zajímá obchvat Krnova. Nic moc se nedozvěděli a své zklamání dávali hlasitě najevo.

Martin Kolomý potřetí dojel na pódiu

Kamionový jezdec z Bruntálska Martin Kolomý na Dakaru dál válí. Etapa mezi argentinskými městy Fiambalá – Chilecito – San Juan se mu povedla na výbornou. Nakonec s odstupem více než čtyř minut dojel druhý za Nizozemcem Van Genugtenem na Ivecu, ale během této etapy sahal i po vítězství.

Benefity: slušný plat, práce z domu, kurz odvykání kouření nebo akcie

Firmy, které hledají nové zaměstnance, musejí často počítat s tím, že kromě slušného výdělku budou muset nabídnout i zajímavé zaměstnanecké výhody (benefity). Jaké? Třeba firemní školku pro děti svých pracovníků či příspěvek na odvykání kouření nebo snižování váhy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>