Klub historických vozidel Bruntál sezval šťastné majitele veteránů na náměstí Míru v Bruntále, aby společně absolvovali sobotu na každoroční Rallye kolem Slezské Harty.

Rallye se konala posedmé v řadě, na bruntálské náměstí se sjížděly už od ranních hodin motocykly a auta z Asie, Evropy, ale i motorová vozidla ze zámoří. Po startu se účastníci vydali po jednotlivých obcích okolo přehrady.

Prostě se chceme jen tak svézt

Jedním z účastníků rallye byl Robert Kubelka z Blatce u Olomouce. „Dovezl jsem Zbrojovku Brno, Roadster Z4. Právě dostala extra zakázkovou karoserii," řekl majitel vozu.

Zbrojovku vlastní osm let, radosti z jízdy si užívá druhou sezonu. Jeden z nejstarších vozů, který byl v Bruntále k vidění, jezdí zcela bez poruch. „Určitě se objevím i na startu letošního závodu Ecce Homo ve Šternberku, jede se od 5. do 7. září," upozornil veteránista.

Co pro majitele znamená vlastnit tak krásného, letitého veterána? „Jezdím s ním soutěže, loni to bylo 1000 mil československých. Nemine víkend, abych nenasedl a nevyjel. Prostě se vždy rád svezu," konstatoval majitel.

Na motorce přijel Láďa

Motocyklisty reprezentoval bruntálský a dříve andělskohorský borec Láďa Thomas. Přifrčel na mašině Jawa 250 speciál z roku 1946.

„Jde o poválečnou sérii motocyklů, ještě s pevným rámem. Všechno je původní, podívejte, jen bylo třeba součástky repasovat tak, aby nebyla absolutně narušena linie staré doby. Žádný chrom, žádný lak, tak, jak to má být," sdělil Láďa Thomas s tím, že před desítkami let neměli automechanici téměř žádnou práci.

„Byly to bezporuchové stroje. Jasně, je tu udělaná klikovka, válec, píst, ložiska, zapalování, ale na oko to vidět není, podoba je původní," sdělil motocyklista.

Mít takovou motorku bývá velký zážitek. „Nenacházím vhodná slova, k čemu to přirovnat. Je to úžasná záležitost, když se Jawa probudí po desítkách let a dělá všechno, co má," dodal muž, který vyráží každých čtrnáct dnů nebo tři týdny na motorkářské srazy.

Diváci byli spokojeni

Diváků se sešla na startovní čáře celá řada, místních i přespolních. Nechyběl Zdeněk Pešat z Meziny s rodinou, Bohumír Kamenec z Břidličné s manželkou nebo Petr Pataki ze Světlé Hory.

„Nejvíce se mi líbí autíčka, která člověk běžně vídal na silnici, když byl mladý. Je to krása, takový návrat do dětských let. Felicie, to je opravdová nádhera, tady ty skútry, ale i zahraniční motorky sovětské nebo americké armády, úchvatné," pochvaloval si Pataki.

Z bruntálského náměstí se rozjely veterány obcemi Mezina, Razová, Leskovec nad Moravicí, Bílčice, Roudno, Nová Pláň, Valšov, Moravskoslezský Kočov a zpět do Bruntálu.

„Na trase o padesáti kilometrech čekaly tři úkoly. Soutěžící získávali body, přičemž vyhodnocení probíhalo opět na náměstí Míru v Bruntále," informoval Miloš Surý z Klubu historických vozidel Bruntál, který rallye jako v minulých letech pořádal.