Řeholní bratři františkáni se hlásí k odkazu sv. Františka z Assisi. V Krnově už několik století působí františkánský řád menších bratří konventuálů, neboli Minorité. Do Krnova Minorité přišli pravděpodobně na pozvání ratibořského vévody Přemysla I. v roce 1273, Od té doby zde s přestávkami působí dodnes.

Povodně, 18. července 1997, Zátor.
Povodeň 1997 na Bruntálsku a Krnovsku, podívejte se na exkluzivní fotogalerii

Minorité jsou správci poutního místa Cvilín, kde se každoročně koná Františkánské setkání mládeže. To úplně první zorganizoval v povodňovém roce 1997 Kryštof Skibiński. To poslední na Cvilíně probíhá ve dnech 30.6. – 4. 7. 2022.

Na začátku prázdnin se poutní kostel zaplnil mladými katolíky, aby po vzoru sv. Františka hledali Boha ve svém životě. Je to příležitost hlubší setkání s církví a evangeliem pro ty, kteří hledají smysl vlastního života. Mnozí účastníci nejsou nijak angažovaní v životě církve, jen si chtějí jednou za čas užít společné modlitby a poslechnout si tematické přednášky hostů, kteří dávají svědectví o svém způsobu prožívání víry. Do toho probíhají koncerty křesťanské hudby. V neděli 3. 7. přišli na františkánskou bohoslužbu také věřící krnovského děkanátu i poutníci z okolí.