Tentokrát se jednalo o zhruba čtyři sta padesát vojáků 71. mechanizovaného praporu z Hranic, kteří zde prověřovali své schopnosti.a uznání. Výcvik byl zaměřen na taktickou a střeleckou přípravu, pohyb po bojišti a měl prověřit psychickou a fyzickou připravenost vojáků. Jeho součástí tak byly denní i noční ostré střelby minometné baterie - více v přiložené fotogalerii výše (pozn. red.).

Bojová vozidla CV90, Lynx KF41 a ASCOD na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá, 27. května 2021.
Bojová monstra v akci. Sledujte, jak armáda v Libavé testuje pásovce

Libavá, rozsáhlé území zahrnující zalesněné západní a jihozápadní svahy Oderských vrchů, zalesněnou vrcholovou část Oderských vrchů a bezlesí náhorní plošiny s nivou řeky Odry, je ale oblíbená nejen u armády. 

Prameny Odry

Turisté proto mají do vojenského újezdu přístup o víkendech a státních svátcích, kdy neprobíhá výcvik armády a mohou vyrazit po naučné stezce až k pramenům Odry - viz fotogalerie níže.

Chátrající kryty

Lidé se mohou vydat také na prohlídku opuštěných raketových krytů. Kromě ruin po sovětské armádě si zde jako kontrast užijí i krásnou přírodu. Ve zpřístupněných místech se nachází také Královská studánka u barokní kaple svaté Anny či impozantní kostel svaté Anny a Jakuba Většího - viz fotogalerii níže.

Doby, kdy byla kasárna téměř v každém městě i v mnoha obcích, jsou dávno pryč. S koncem povinné základní vojenské služby a zavedením profesionální armády podstatně ubylo míst, která slouží pro potřeby vojáků. Dnes je v resortu obrany přes 27 tisíc vojáků z povolání, kteří jsou dislokovaní ve 112 útvarech. Potřebám armády také slouží čtyři vojenské újezdy, kde probíhá výcvik jednotek a různá cvičení - VÍCE ZDE.