V Krnově na demonstraci nazvané Chceme demisi! nastal nečekaný problém. Organizátoři, kteří u stolečku nabízeli podpis petice „Trestně stíhaného premiéra v ČR nechceme“, vzali s sebou na náměstí 8 podpisových archů po 15 podpisech. Vzhledem k tomu, že v okresním městě Bruntálu na minulou demonstraci přišlo asi 35 lidí a v Krnově se vůbec nekonala, tak předpokládali, že archy na 120 podpisů musí bohatě stačit. Potěšilo je, že se zmýlili.

Občané, kteří chtěli svým podpisem vyzvat premiéra Andreje Babiše k demisi, vytvořili tak dlouhou frontu, že už bylo jasné, že se na všechny nedostane. Organizátoři prosili mladé demonstranty, ať galantně přenechají poslední volné kolonky starším spoluobčanům, a sami podepíšou petici za odvolání Babiše doma na internetu.

Premiér České republiky Andrej Babiš.
Poznámka Fidela Kuby: Motýle a včely

V podobně zdvořilém a přátelském duchu se nesla celá demonstrace, na kterou přišly celé rodiny i s malými dětmi. Bylo možné zde potkat i několik současných nebo bývalých zastupitelů z různých politických stran, ale ti přišli požadavek na odolání premiéra podpořit jen jako občané, protože demonstrace byla ryze apolitická.

Jak vypadala situace na dalších místech v Moravskoslezském kraji, se můžete podívat zde.

Potkávali se zde také osobnosti, které před třiceti lety pomáhaly v Krnově organizovat sametovou revoluci a nahradit komunistický režim demokracií. Patří k nim také disident Petr Strnadel, který se ujal mikrofonu.

Ilustrační foto.
Nový trik podomních prodejců: Seniorka složitě vrací „zázračný“ přístroj

„Přátelé, nepřišli jsme sem nikoho urážet, ani špinit. Jsme tu, protože nám záleží na tom, aby v naší zemi přežila demokracie. Nezastupujeme žádnou politickou stranu, ani zájmovou skupinu. Jsme tu každý sám za sebe, za svůj vlastní důležitý zájem. Zájem žít svobodně, ve slušné společnosti, kde je normální nelhat a nekrást. Ve společnosti, kde má každý právo říct svůj názor, kde fungují svobodná média, nestranná justice a férová hospodářská soutěž,“ řekl demonstrantům Strnadel a připomenul, že Krnov je jen jedním z 300 míst, kde se právě protestuje.

Na internetu už před demostrací podepsalo 426 Krnovanů petici, která vyzývá k demisi Andreje Babiše.

Požár dvou hektarů mladého lesního porostu v nepřístupném terénu na okraji Bruntálu.
Lesní požár u Bruntálu pomáhal hasit vrtulník
Na zámku v Janovicích u Rýmařova začala sezona, v sobotu 8. června byl zámek slavnostně otevřen.
Janovický zámek čeká obnova. Památkový ústav chce interiérům vrátit původní tvář