Přátelé a známí, kteří se už dlouho neviděli, se zde začnou bavit stejně spontánně jako úplně cizí lidé, kteří náhodou vedle sebe čekají na kávu nebo zákusek.

Děti se nenudí, protože mají svůj vlastní program. Dospělí si můžou povídat o bylinkách, domácím pečení chleba nebo třeba o čerstvých degustačních zážitcích. Zkrátka vést řeči, jaké se vedou v kavárnách.

Například Ivan Čonka využil přítomnost starosty Krnova, aby mu osobně povyprávěl své zkušenosti se sociálními službami z pohledu klienta.

Přednášky jak pražení a příprava ovlivňuje chuťové vlastnosti kávy, jak lze využít kávu v moderní gastronomii, o ušlechtilých vínech a o slavných tradicích skotské whisky s nadšením poslouchal také Svatopluk Chlápek s kelímkem piva v ruce.

„Všichni kolem řeší, proč jsem si tady na festivalu kávy koupil pivo. Dokonce jsem zaznamenal názor, že tím chci být zajímavý. Stačilo mi racionálně se podívat, jaký objem piva dostanu za třicet korun a jaké množství kávy tu prodávají za stejné peníze. Zajímaví spíš chtějí být ti, co pijou kávu. Já jsem pragmatický,“ pochvaloval si pestrou nabídku nápojů na festivalu výběrové kávy Svatopluk Chlápek.

Za festivalem stojí Šárka Bolatzká - majitelka, provozní a headbarista krnovské kavárny Malé Café. Díky jejímu nápadu zorganizovat Krnov Coffee Festival se zkušenost s moderní kávovou kulturou šíří mezi Krnovany, kteří byli dosud zvyklí jen na turka s lógrem nebo rozpustné granule.

Koho téma kávy zaujalo a chce dozvědět o propojeném světě kaváren a cukráren v naší historii, může v pátek 18. 9. v 17 hodin vyrazit do krnovské Flemmichovy vily. Vernisáž tam otevře výstavu Historické curkárny, pro které byly typické zásobníky na kávu vedle bonbonů a zákusků.