Ochutnávat na hodech bylo co. Borůvkové knedlíky, palačinky, poháry, buchty, koláče, ale i pivo či koktejly. „Já si dala borůvkové palačinky, ráda je mlsám i mimo termín konání hodů. Jsou výborné,“ chválila kuchaře z chaty Myšák Kristýna Luchesi z Frenštátu pod Radhoštěm. Do Jeseníků přijela s maminkou, která se o hodech dozvěděla z internetu. Někteří návštěvníci s kvalitou stolování naopak spokojeni nebyli.

„Super bordel tady je, opravdu. Nezorganizované, neschopná obsluha, okrádají zákazníky. Za dvoje knedle místo sto šedesáti suverénně v Myšákovi zaúčtují sto osmdesát korun,“ nebyla spokojena Libuše Vylíčilová z Uničovska. Na hody jezdí každý rok a vždy přitom jezdí do Malé Morávky ke známým. „Není to jen tím, že je zavřená Rychta. To je prostě personálem. Známé tu příští rok v létě navštívíme určitě zase, ale zda půjdeme i na hody, to si ještě pořádně rozmyslíme,“ uvažovala o příčinách Vylíčilová.

RestauraceNa Rychtěje zavřená, prodávají ji. I proto byl v chatě Myšák či penzionu Pohoda opravdu velký nápor hostů. „Během prvních čtyř hodů jsme připravili tolik borůvkových specialit, co vloni za oba dva dny jejich trvání,“ potvrdil provozovatel chaty Myšák Marian Křivánek. Čtenářům Deníku prozradil recepturu výroby trhance. Je na něj potřeba tři knedle, polohrubá a hladká mouka, olej, vanilkový cukr a mléko.

Borůvkový pohár si vybrala z nabídky Myšáku Kateřina Achilisová. Na hody přijela spolu se sestrou, rodiči a babičkou z Bílčic. „Jiné speciality jsem nemohla ochutnat kvůli bezlepkové dietě, kterou držím. Mám své mouky a potraviny. Jeden pohár mi ale nic neudělá,“ prohlásila Kateřina Achilisová. Hody se líbily i dalším návštěvníkům. „Dal jsem si borůvkové knedlíky, kvůli nim jsem tu přijel,“ pochutnával si Boleslav Šidlík z Bruntálu, který si přijel do penzionu Pohoda pochutnat s rodinkou, dětmi i babičkou.

Z Českého Těšína dojela na Myšák skupinka dospělých, provázená malou slečnou Lucií Baronovou. Dívka si objednala borůvkové knedlíky. Jedla je už i předtím doma, ale na hodech v Malé Morávce ještě nikdy.

Plněné knedlíky pro Borůvkové hody ručně vyráběla Lenka Richterová s kolektivem žen z Bezručovy ulice ve Vrbně pod Pradědem. „Vyrobily jsme jich přes čtyři sta. Nebyl to pro nás problém, ručně vyrábíme i přes rok běžné knedlíky i plněné uzeným či sladkým,“ uvedla Richterová, která se výrobě knedlíků věnuje již pět let. Na borůvky mají kuchařky sběrače, který je sbíral přímo v Jeseníkách. Od sběrače berou borůvky výhradně čerstvé.