Organizační výbor oslav přitom pamatoval i na zdánlivé maličkosti. Vyhlásil například soutěž na logo oslav.

„S návrhem se přihlásilo více než dvacet soutěžících dětí i dospělých, místních i „z druhého konce republiky“. Odborná porota složená z výtvarníků i počítačových grafiků vybrala více návrhů, nejvíce ji však zaujal poměrně jednoduchý návrh,“ sdělil Leoš Sekanina z organizačního výboru.

Světlá Hora je obcí poněkud netypickou. Skládá se z pěti dříve samotných vesnic Světlé, Staré Vody, Suché Rudné, Podlesí a Dětřichovic. Dříve k nim patřilo také dnes samostatné město Andělská Hora a vesnička Pustá Rudná. Vesnice byly zakládány postupně. Poslední z nich, Podlesí, až počátkem 17. století.

Výročí založení se tak vlastně týká Světlé, původně zvané Lichtewerden, kterou podle staré německy psané kroniky založil v roce 1267 Jindřich z Waldau. „V této době bruntálský fojt Bertold předal v roce 1267 Jindřichovi z Waldau 52 lánů lesa, který se nazýval Lichtewerden a uložil mu, aby tento vymýtil a založil zde novou vesnici. Tento Jindřich, asi stavu rytířského, obdržel dědičné rychtářství se všemi právy jako léno fojtství Bruntálského,“ píše se v kronice.

Všechny vesnice mají zajímavou a pohnutou historii. Trpěly ve válkách a při nájezdech loupeživých band, některé zanikly a byly znovu obnoveny, opakovaně je postihovaly neúrody následované hladomory, nevyhýbaly se jim ani morové rány, při kterých vymřela většina obyvatel. Dobové kroniky pak obsahují mnoho kuriozit. V kronice Dětřichovic se třeba píše, že v roce 1653 se ve vesnici objevilo větší množství případů vampyrismu.

„Naší snahou je, aby oslavy výročí založení proběhy na dobré úrovni, aby se lidé seznámili s historií místa, kde žijí, získali k němu vztah a zapustili tady kořeny. To pokládáme za velmi důležité,“ svěřil se starosta Světlé Hory Václav Vojtíšek.

Ladislav Olejníček

Světlá Hora je stejně stará jako Jeseník

Stejné výročí jako Světlá Hora, tedy 750 let od založení, letos slaví také město Jeseník. Třídenní oslavy proběhnou od 15. do 17. září.

Na programu je ocenění významných osobností, křest knihy k výročí města, středověká slavnost, bohoslužba a odhalení restaurované sochy svatého Jana Nepomuckého.

Oslavy uzavřou i místní silnici

Kvůli obecním oslavám 750 let založení obce bude ve Světlé Hoře o víkendu uzavřena místní silnice č. III/4526 v úseku od hlavní silnice kolem bývalého Prametu po křižovatku na Starou Vodu a Podlesí. Cestu hojně užívají nejen obyvatelé okolních obcí, ale i zdejší chataři a motoristé, mířící ze Světlé Hory na Hvězdu a do Karlovy Studánky.

Uzávěra začne v pátek v 15 hodin a potrvá až do neděle 13. srpna do 17 hodin, nevztahuje se na autobusy. Motoristé mohou k objížďce využít silnici ze Světlé Hory na Rudnou pod Pradědem nebo v sousední Andělské Hoře odbočit na Starou Vodu a Suchou Rudnou.

Dalibor Otáhal