Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v kině detailně představilo obchvat Krnova, který se má začít stavět už v příštím roce. Mnozí občané si až během prezentace uvědomili, že po obchvatu budou jezdit auta přes Krnov devadesátkou a že při takové rychlosti vůbec není snadné se dostat na druhou stranu.

Marně se sháněli po kruhových objezdech a semaforech. Nic takového totiž projektanti na obchvaty zásadně nedávají. Obchvat Krnova se totiž nestaví ani tak pro Krnovany, ale hlavně pro řidiče, kteří se potřebují co nejrychleji dostat z Ostravy do Polska nebo z Polska na Slovensko.

Obchvat oddělí od zbytku města výběžky například v Chomýži nebo v Hlubčické ulici.

Hlubčický výběžek obchvatem utrpí

Zejména občané z hlubčického výběžku spustili na adresu ŘSD a jeho projektantů záplavu výčitek, když zjistili, že křižovatka s obchvatem nemá semafor ani kruhový objezd. Už si představují, jaké situace mohou nastat tam, kde se auta řítí devadesátkou.

Podle Lubomíra Hýbla z ŘSD má obchvat především odvést tranzitní dopravu z centra Krnova. Obecně se žádné kruhové objezdy na obchvatech nenavrhují, protože snížením rychlosti na 50 kilometrů by ztratily svůj smysl. Mnozí obyvatelé hlubčického výběžku byli zděšeni.

„Z toho, co jsem právě slyšel, jsem v šoku. Bydlím na Hlubčické, kde nás obchvatem úplně odstřihnou od života! Pokaždé, když pojede moje dítě na kole do města, budu trnout, jak to riziko zvládne. Z mého pohledu je to nedotažené," řekl Deníku jeden ze 150 Krnovanů, kteří se přišli do kina seznámit s obchvatem. Své jméno si nepřál zveřejnit.

Jiří Kuzmík také bydlí na Hlubčické a vidí to podobně. „Bojím se, že nás obchvat odřízne. Řešením by bylo dát tam kruhový objezd," uvedl Kuzmík.

„Jestli tam má být devadesátka, jak říkali, tak nevím jak budeme jezdit do města a zpět. Budeme tou křižovatkou projíždět i několikrát denně," konstatoval Jiří Kuzmík, který se snaží zůstat objektivní a na obchvatu najít také pozitiva.

„Jsem spokojený, že tam bude podchod pro pěší. Také se mi líbí, že stavba nezasahuje do stávající komunikace okolo řeky, kde se jezdí na kolech a na bruslích. Mám radost, že tam to zůstává zachováno," dodal obyvatel oblasti, kterou obchvat zřejmě dost nepříjemně zasáhne.

Proč lidé mají málo informací

Proč bylo ve čtvrtek tolik lidí podobou obchvatu zaskočeno? Především se o toto téma měli začít zajímat už před lety, když trasa obchvatu ještě nebyla schválena v územním plánu. Dnes už není možné nic zásadního měnit. Lze jen upravit dopravní značení nebo někde doplnit protihlukové stěny, ale to je tak všechno.

Dalším důvodem je to, že ŘSD zatím na internetu zveřejnilo pouze obecnou přehledovou situaci ve velkém měřítku, ze které se veřejnost nemohla dozvědět o řešení konkrétních křižovatek nebo o systému protihlukových stěn. Zejména dopravní odborníci ze strany Zelených by mohli vyprávět jak bylo těžké dostat se k některým vizualizacím nebo k podrobné dokumentaci obchvatu.

Václav Pelíšek neuspěl se svým návrhem, ať se znovu hlasuje, kdo s takovým obchvatem souhlasí. Bylo by to zbytečné gesto v situaci, kdy je projekt hotový a nic už se nedá změnit. „Je to zmetek a ne projekt. Toto že připravovali vzdělaní lidé? Naštěstí se mě to netýká, stěhuji se do zahraničí. Kdo uteče, vyhraje," uvedl Václav Pelíšek, který se kvůli různým problémům stěhuje z Krnova do zahraničí řadu let.

Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Martin Staněk z Dopravoprojektu (v šedém) a Lubomír Hýbl z ŘSD (v oranžové košili). autor: Deník/Fidel Kuba

Na co se lidé nejčastěji ptali, a co se k obchvatu dozvěděli

Bude průjezd po nové komunikaci zpoplatněn jako některé úseky silnic I třídy?
Odpověď: Nebude.

Bude i na Chomýžské postavena bariéra proti hluku?
Odpověď: Ano.

Můj dům je v Petrově dole hned u cesty, bude tam protihluková bariéra?
Odpověď: Ne, tento úsek zůstává stejný, komunikace tady jen dostane nový asfalt. V takových místech, kde není plánována nová stavba, se bariéry nebudují.

Jak bude řešen Petrův důl?
Odpověď: Řešení Petrova dolu není součástí obchvatu, je to samostatná stavba.

Lze ještě vůbec projekt upravit a navrhnout změny?
Odpověď: Ne

Kdo je tady pro obchvat? Pojďme o tom zkusit hlasovat.
Odpověď: O obchvatu už hlasovali a rozhodli vámi zvolení zastupitelé.

Zaslechnuto v sále, zajímavé poznámky, návrhy a komentáře

Tajemník: „Může se to ještě zvrtnout a opozdit." Komentář zahrádkářů: „Aha, tak já na jaře teda ještě jednou zaseju a snad na podzim sklidím…"

„Tolik zbytečných kilometrů."

„Přišli jsme kvůli zahrádkám."

„Přišli jsme, abychom řekli, že jsme proti."

„Aha, Petrův důl se neřeší, takže to je všechno a můžeme jít domů."

„Jsme občané, amatéři, můžeme ale také něco navrhovat? Dá se ještě něco změnit?"

„Máme tady minimálně dva výběžky, které budou odstřižené od Krnova a vznikne z nich slepé střevo. Jak se tam dostane sanitka?"

„Křižovatku bez semaforů začnou řešit, až tam bude smrťák."

„Lidé jezdí z Hlubčické a zpět, kruhový objezd by to vyřešil. Nebo tam udělejte mosty na pilířích."

„Byla jsem zvědavá, jak to bude vypadat, ale stejně tomu moc nerozumím."

Celou prezentaci najdete na www.krnov.cz.