Nekoncepční a nekoordinovaný přístup k řešení krajiny Krnovska a nedostatečné vymezení charakteristik pro stanovení koncepce krajiny v územních plánech. To jsou hlavní problémy, které má odstranit Územní studie krajiny obce s rozšířenou působností (ORP) Krnov.

Studie se stane jedním ze základních podkladů pro plánování a rozhodování orgánů územního plánování, orgánů ochrany přírody, stavebních úřadů a podobně.

Také postřehy a připomínky občanů mohou přispět k tomu, že hodnoty v krajině, o které nechtějí přijít, budou zachovány. Také mohou upozornit na problémy, které je potřeba řešit na území Krnovska.      

Studie dále obsahuje návrhy na zlepšení krajiny, ať už jde o doplnění alejí nebo vytipování míst vhodných pro výsadbu solitérních stromů. 

Veřejné projednání návrhu územní studie krajiny je určeno všem, kteří chtějí například vědět, jestli na jejich oblíbených místech budou i nadále zachovány aleje, místa pro rozhledy, kapličky, remízky nebo průhledy.

„Na základě shromážděných podkladů o území, průzkumů a rozborů totiž studie vytipovala hodnoty v krajině, které by neměly narušit překážky v podobě nových staveb,“ uvedla Iveta Laštůvková z krnovského Úřadu územního plánování na odboru výstavby.

OBNOVA RYBNÍKŮ I LESŮ

„Zahrnuje také návrhy profilů vhodných pro obnovu rybníků či vznik nových vodních nádrží, protože jedním z cílů studie je zvýšení retence krajiny. Důležitou součástí je i obnova lesních ploch, podmíněná změnou druhové skladby dřevin,“ upřesňuje Iveta Laštůvková.

DÍVČÍ HRAD je chátrající památka ve vlastnictví státu, která už nutně potřebuje majitele. Nyní má šanci zámek získat občanské sdružení HIGHLANDER HERITAGE za necelých 4,9 milionu korun.
Za zámek vítěz dražby nezaplatil, přišel o kauci

A CO ZANIKLÉ OBCE?

Dokument upozorňuje rovněž na problémy v krajině, například na brownfieldy v podobě polorozpadlých areálů. „Zabývá se také zaniklými sídly, když doporučuje připomínat jejich stopu. To se týká třeba obcí Pelhřimovy nebo Adamova,“ dodává Iveta Laštůvková.

Návrh územní studie krajiny je zveřejněn od 7. prosince na webu města Krnova. Po veřejném projednání bude k nahlédnutí také na Úřadu územního plánování. Písemné připomínky k návrhu může uplatnit každý občan, a to nejpozději do 20. prosince.

Územní studie krajiny vedle krajinného zázemí obcí zohledňuje také působení sídel v krajině, vliv sídel na krajinný ráz, vymezuje krajinné okrsky, definuje cílové vize krajiny a stanovuje rámcová doporučení a podmínky k dosažení této cílové vize. Po dokončení, které je plánováno na květen příštího roku, bude studie sloužit jako jakýsi manuál pro její uživatele obyvatele, místní samosprávu, vlastníky zemědělských a lesních pozemků a další tak, aby definovaná cílová vize krajiny nezůstala pouze na papíře, ale postupně nabývala reálných obrysů.

Zpracování Územní studie krajiny ORP Krnov bude stát téměř dva miliony korun. Město Krnov ale za ni zaplatí jen 200 tisíc korun. Na zbývající část se mu podařilo získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. 

Ilustrační foto
Mladí opouštějí náš region. Jak je tady udržet? Jde to vůbec?
Hokejisté Krnova - Ilustrační foto.
Souboj soutěžní elity zvládl vítězně domácí Krnov