V současné době je do zájmových útvarů přihlášeno téměř čtyři sta dětí, studentů i dospělých. Takové číslo je na město velikosti Bruntálu malé, ve středisku nejsou spokojeni. Rádi by měli klientů alespoň dvakrát tolik. Sami však uznávají, že podobné množství je nereálné.

Elektronické přihlášky

Počet zájemců o služby střediska se v posledních několika letech ustálil.

Dlouhodobě organizaci navštěvuje přibližně stejný počet klientů. Letošní ročník se však od těch minulých v jednom liší, a sice v rychlosti odevzdávání přihlášek.

„V letošním roce se klienti přihlašují pouze elektronicky, nemusí vyplňovat žádné papírové přihlášky, tudíž mohou rodiče přímo z domu z obýváku vyplnit elektronicky přihlášku a odeslat do systému. I když to může být pro některé nevyhovující a roky byli zvyklí na vyplňování papírových přihlášek, spousta rodičů kvituje s díky tento způsob přihlašování, přihlášku pouze vytiskne, podepíše a přinese nebo pošle po dítěti na SVČ. Tímto způsobem se celý systém urychlil, i když stále máme řadu nepřihlášených klientů," prozradila ředitelka střediska volného času Jana Franková.

Na SVČ se sběr přihlášek provádí k poslednímu říjnu.

O některé kroužky je však zájem přímo nadměrný. Ve Středisku by dokonce uvítali dalšího kytaristu díky obrovskému zájmu o hru na kytaru. Jediný člověk, který se této zájmové činnosti věnuje, na všechno sám pomalu nestačí. Úspěch slaví také keramika pro děti a keramika pro dospělé.

Poměrně velký zájem je i o nově otevřený kroužek historického šermu, hojně navštěvovanou novinkou je také lukostřelba. Zvýšil se počet zájemců o kroužky střelecké, kde děti střílí ze vzduchovek, chovatelské, šachy a počítače.

Fotit se nebude

Na opačném břehu zájmu jsou činnosti, které vyžadují zručnost a trpělivost nebo které nemají dostatečné vybavení.

Jde například o literárně dramatický kroužek. Letos nebylo vůbec otevřeno fotografování. To totiž vyžaduje disciplínu a trpělivost. Otevřen nebyl ani klub sportovních her.

Klesá také zájem o zájmové činnosti výtvarné a rukodělné. Zaměstnanci Střediska jsou smutní z nově otevřeného kroužku vaření. Není totiž zaplněn i přesto, že vaření děti moc baví. Navíc si všichni mohou sníst vše, co uvaří. Účastníci kroužku mají do budoucna v plánu péci vánoční cukroví a připravit štědrovečerní večeři pro sebe a své rodiče.

Práce jako poslání

I přes návštěvnost, která není podle představ vedení Střediska, a přes časovou náročnost, jsou jeho zaměstnanci nadšení a spokojení.

Svou práci vidí jako poslání a zábavu. Mají dobrý vztah k dětem a jsou ochotni věnovat svůj volný čas na úkor ostatních.

„Máme jedno z nejkrásnějších povolání, které existuje. Přitom pracujeme v době, kdy ostatní tráví svůj volný čas. Máme nyní nové prostory, kde si postupně zvykáme, máme nové vybavení, nové zázemí pro zvířátka. Jen nejsme ve svém, což nás trošku v některých věcech omezuje. Ještě že máme občas nějakého sponzora. A hlavně město Bruntál, to se k nám chová mateřsky, a to je pozitivní," doplnila Jana Franková.

Martin Hon