Když bruntálský obyvatel Miroslav Trebulák nabídl městu nemovitý majetek v třídě Práce, psal se rok 2010. Rodinný dům s příslušenstvím a pozemky nabízel za odhadní cenu, přesahující dva miliony korun.

Pozemky chtěl městu prodat proto, že stojí na místě připravovaného jihovýchodního obchvatu města, který by měl v budoucnu výrazně ulevit dopravě v Bruntále, a to obzvláště nákladní.

„Tuto nabídku činím přednostně městu Bruntál, protože bych nerad komplikoval majetkové vypořádání, které bude v případě realizace stavby obchvatu bezpodmínečně nutné," napsal v nabídce městu Miroslav Trebulák. Pokud by město nemělo o jeho nemovitosti zájem, riskuje, že je koupí spekulanti, kteří mohou realizaci obchvatu v případě jeho schválení komplikovat.

Prodejní cenu snížil

Miroslav Trebulák prodejní cenu nemovitostí snížil na bezmála milion devět set tisíc korun a radnici adresoval letos v srpnu další nabídku. V nabídce pak napsal, že již uzavřel smlouvu na prodej nemovitostí s realitní kanceláří. „Očekávám brzké podepsání kupní smlouvy, přesto preferuji prodej uvedených pozemků a nemovitostí Ředitelství silnic a dálnic (které by mělo obchvat stavět, pozn. red.) nebo městu Bruntál," napsal Trebulák.

V nabídce prodejce připsal, že má několik zájemců, kteří by rádi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře získali. Městu Bruntál nabídl i tak nemovitosti k odprodeji proto, že by jen nerad komplikoval majetkové vypořádání s případným budoucím vlastníkem, které by mělo být v případě realizace stavby bezpodmínečně nutné.

Pokud by město nemovitosti koupilo, muselo by v nich provést nejnutnější opravy a na to prý nemá v rozpočtu peníze, nejsou peníze ani na odkup, přičemž náklady na opravy odhadl ředitel příspěvkové organizace Hospodářská správa města Bruntálu Luděk Holan na sto až sto padesát tisíc korun. Jinak by dům ve stávajícím stavu město jako možný vlastník nemovitosti nemohlo nabídnout například k pronájmu.

Kdo ví, zda by v domě chtěl vůbec někdo bydlet. „Zájemce o tento typ bydlení neevidujeme," uvedl Luděk Holan. Dům navíc nemá plynovou přípojku, stojí bezprostředně v blízkosti frekventované silnice na Mezinu a ke Slezské Hartě a je v povodňové oblasti, která výrazně ovlivňuje i výši jeho pojistky.

Proto městští radní 3. září a po nich zastupitelé města 5. listopadu odkup majetku Miroslava Trebuláka opětovně neschválili.