Generál Petr Hromek s létáním začínal v krnovském aeroklubu. „Začínal létat elementární výcvik v Aeroklubu Krnov na kluzáku L 13 Blaník pod dozorem instruktora Sovadiny,“ připomněli v souvislosti s jmenováním generála do nové funkce členové krnovského aeroklubu.

Jeho cesta k létání přitom nebyla jednoduchá a nechybělo mnoho a vše mohlo být jinak. Tomáš Hradil, příbuzný Petra Hromka, zavzpomínal, že jeho „kádrový posudek“ nebyl vzhledem k rodinným okolnostem příznivý. „Když byl Petr na střední škole, komunisti mu zakázali, aby se učil létat. Teta se tehdy, vybavena instrukcemi mého táty, vydala za důstojníkem Státní bezpečnosti. Na pozdrav „dobrý den“ odvětila „čest práci“ a soudruha přesvědčila. Díky tomu se Petr na krnovském letišti naučil plachtit, postupně přešel ke stíhačkám, až vystoupal mezi letci na příčku nejvyšší,“ uvedl Tomáš Hradil na facebooku Krnovských patriotů.

Petr Hromek vyrůstal v Krnově v Gorkého ulici. V tomto panelovém domě dodnes žije jeho maminka, která povýšení syna na velitele vzdušných sil „dostala jako dárek“ k 76. narozeninám.

Jmenování Petra Hromka bylo součástí plánovaných personálních změn v Generálním štábu Armády České republiky. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová vyhlásila v polovině dubna personální rozkazy k ustanovení čtyř generálů a jednoho plukovníka do nových funkcí. Petr Hromek dosud vykonával funkci zástupce velitele vzdušných sil.

Zámecký park ve Městě Albrechticích rozkvetl pomněnkami, a místní pozvali veřejnost na Pomněnkovou slavnost.   Letošní program i gastronomie byly návratem do časů první republiky.
Pomněnkové slavnosti v zámeckém parku ve Městě Albrechtice