Lidé, kteří onemocněli Parkinsonovou chorobou, a jejich blízcí mají od konce minulého roku nové zázemí v Krnově vznikl Parkinson klub. Odborným garantem klubu se stal primář neurologie Nemocnice Krnov MUDr. Vladimír Šigut MBA.

„Sdružení pacientů s určitou diagnosou v klubu může být alespoň pro jejich značnou část velmi důležité. Proto jsem rád, že takový klub v Krnově vznikl a že mohu jeho zakladatelům se zahájením i dalším chodem pomoci. Společenský život a sdílení nemoci s ostatními je pro pacienty důležité. Pomůže organizovat i potřebné pohybové, společenské, osvětové a kulturní aktivity," uvedl Vladimír Šigut.

Parkinson klub Krnov je součástí celostátního spolku Společnost Parkinson, z.s. a slouží k setkání s parkinsoniky, jejich rodinnými příslušníky, přáteli a lékaři.

„Jsme na startu, ve fázi hledání parkinsoniků. Někteří se již zapojili, neizolují se. Ti mohou pomoci méně informovaným parkinsonikům v užívání medikace či jim předat zkušenosti z průběhu nemoci a také naději, že stále je možné život aktivně prožít.

Proto byly zhotoveny i webové stránky, aby vešla naše aktivita do povědomí zdravých i nemocných, že jsme stále lidé z masa a kostí," doplnila zakladatelka a předsedkyně krnovského klubu Anežka Matochová.

Chybí dopamin

Parkinsonova choroba je onemocnění centrální nervové soustavy, které souvisí s úbytkem nervových buněk, které v mozku produkují dopamin.

Dopamin zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami a jeho nedostatek způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat svůj pohyb. Riziko onemocnění roste s věkem, choroba se však může objevit i ve středním věku, jako se to stalo Jiřímu Juráskovi.

„Příznaky Parkinsonovy nemoci se u mě začaly projevovat již před čtyřicítkou. Pak jsem si vyslechl diagnózu, začal jsem užívat léky a přemýšlel, co budu dělat, čemu se budu věnovat, přece nemůžu zůstat nečinně sedět a poddávat se osudu," vzpomíná Jiří Jurásek.

Tím, co našel a co ho drželo nad vodou, bylo fotografování.

„Podařilo se mi získat digitální zrcadlovku Sony A230, následně Canon 5D a tím jsem se začal zase dostávat pomaličku do světa nevratného zachycení okamžiku, světa zachycení krásy a to mě začalo zase naplňovat a vracet do života.

Mnoho záběrů bylo kvůli třesu nepoužitelných, ale občas se mi něco podařilo a z toho jsem potom měl sám velkou radost," vypráví Jiří Jurásek, jehož fotografie mohou zájemci v současnosti zhlédnout v Domově pro seniory v Rooseveltově ulici v Krnově.

Pomohla operace

Na vernisáži, která proběhla 21. ledna, měl autor, který žije v Uherském Hradišti, své krnovské přátele. Ti vyjádřili radost nad tím, jak jejich příteli pomohla operace, kterou před dvěma lety absolvoval ve fakultní nemocnici v Olomouci.

,,Jiří mne zaujal velkou odvahou, že se rozhodl pro operaci mozku hlubokou mozkovou stimulaci DBS. Má po boku skvělou ženu, která je jeho medikament i kompenzační pomůcka. Já nalezla Parkinsonského bratra, hlídáme se nemoc vás naučí vážit si, ctít, přát si," uvedla Anežka Matochová.

Před operací byl stav Jiřího Juráska vážný. „Pacientovi zpočátku dobře zabíraly standardní léky, poslední dva roky již kompenzace léky tak dobrá není, my bychom mohli zvyšovat dávky léků, které by mohl brát co dvě hodiny, ale každý musí uznat, že to by nebyl život," uvedl před operací v roce 2014 pro Olomoucký Deník neurolog Martin Nevrlý.

„Operace sice onemocnění nevyléčí, zkvalitnila mi život a dovolila mi zase bez větších problémů fotografovat," zhodnotil současnou situaci Jiří Jurásek, který před operací trpěl svalovým třesem, ztuhlostí těla a musel chodit v mírném předklonu.

Jeho fotografie vystavené v domově pro seniory doprovází texty básní Natálie Kolářové, které spolu s hudebním doprovodem zazněly také na vernisáži výstavy a zpestřily tak odpoledne obyvatelům domova a dalším hostům. Výstava je v přízemí budovy Domova pro seniory Krnov k vidění každý všední den od 9 do 19 hodin, vstup je zdarma. Fotografie si lze objednat a zakoupit.

Chystá se přednáška

Další naplánovanou akcí klubu je přednáška primáře Vladimíra Šiguta, která se uskuteční ve čtvrtek 25. února v 18 hodin ve studovně Městské knihovny v Soukenické ulici v Krnově.

„Přednáška Příběh Parkinsonovy nemoci je o historii poznávání a léčby nemoci, o její povaze a zvládání. Je určena pro pacienty, jejich rodinné příslušníky, ale i pro všechny zájemce z řad veřejnosti," upřesnil Vladimír Šigut.

Součástí přednášky budou také informace o činnosti klubu.

„Aktivní život parkinsonika dle schopností přiměřených nemoci je důležitý. S čerstvou diagnózou má málokdo zájem navštěvovat klub parkinsoniků, poslouchat rozhovory o chorobě, ale z pohledu parkinsonika mít kamaráda parkinsonika, je poloviční výhra," pozvala zájemce k účasti v klubu Anežka Matochová.

Parkinsonova nemoc byla pojmenována po Jamesi Parkinsonovi, lékaři z Londýna, který jako první v roce 1917 popsal příznaky nemoci ve své práci, kterou nazval „O třaslavé obrně". Byla to průlomová práce, která popsala příznaky a diagnostiku Parkinsonovy nemoci a zapsala tuto chorobu do povědomí lékařské veřejnosti. Ve starodávném indickém systému přírodní medicíny, Ajurvédě, byla pojmenována jako Kampavata.

Společnost Parkinson, z. s.

Spolek sdružuje ve svých řadách pacienty s Parkinsonovou nemocí, jejich rodinné příslušníky, blízké, ale i lékaře, a to už od roku 1994. Zakládá Parkinson kluby po celém území České republiky v současné době je jich 21 a vydává vlastní časopis Parkinson, který distribuuje členům až do schránky.

Organizuje tematická setkání pacientů a jejich rodin, provozuje poradenské centrum Parkinsonovy nemoci, pořádá odborné přednášky lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, provozuje vlastní webové stránky, Fórum a Chat. Pořádá benefiční akce, navazuje kontakty a spolupráci s dalšími podobně zaměřenými organizacemi v ČR i v zahraničí.

Více na www.parkinson-klub-krnov.webnode.cz a www.spolecnost-parkinson.cz.

Gabriela Mathiasová