Kunovská anomálie spočívala v tom, že osada Kunov jako místní část Bruntálu ležela v katastru obce Nové Heřminovy. Osada neměla s osm kilometrů vzdáleným Bruntálem žádnou společnou hranici. Jak k tomu došlo?

Bruntál v roce 1979 pohltil obec Nové Heřminovy i s osadou Kunov. Zatímco Nové Heřminovy se osamostatnily při první příležitosti v prosinci 1991, obyvatelé Kunova byli pod správou Bruntálu spokojeni. Vyhovovaly jim dotované autobusy bruntálské MHD i vozový park Technických služeb Bruntál.

Hokejisté Krnova.
Krnov v souboji o první místo přehrál Těšín
Ilustrační foto. Voda
Poznámka Fidela Kuby: Hra o vodu začíná

Problém nastal před třemi roky, když Ministerstvo vnitra odmítlo dál akceptovat Kunovskou anomálii. Začal proces, ve kterém se dokonce zvažovala možnost propojení Bruntálu a Kunova úzkým spojovacím krčkem, aby bylo formálně zákonům učiněno za dost.

Dopravní značka, podle které ještě Kunov patřil pod Bruntál.Zdroj: Deník / Fidel Kuba

Dnes už Kunov definitivně patří k Novým Heřminovům. V příštích komunálních volbách obyvatelé Kunova nebudou volit bruntálské zastupitele, ale heřminovské. Nové Heřminovy s 250 obyvateli se skokově rozrostly asi o třetinu. Vedení Nových Heřminov se schází s vedením Bruntálu i s osadním výborem Kunova a společně žádají instrukce ministerstva vnitra jak dál postupovat v konkrétních otázkách.

„S ohledem na tuto událost nás zastupitele čeká nelehký úkol. Sestavit rozpočet na příští rok, když hlavně příjmová část je velmi špatně odhadnutelná. Pevně věřím, že tento „horký podzim“ zvládneme a že společně s Kunovem vykročíme do nového roku jako jednotná stabilizovaná obec,“ informoval starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný v obecním zpravodaji.

DENÍK včera dopoledne přistihl kněze Marcela Puváka přímo na faře v Dětmarovicích.
EXKLUZIVNĚ! Deník přistihl kněze Puváka na faře v Dětmarovicích. Co řekl?
Kostel svaté Marie Magdaleny v obci Dětmarovice.
Polská policie stále šetří případ dětmarovického kněze, život farnosti běží
Pokládka nanoasfaltu se nijak neliší od běžné práce silničářů. Přesto byl o tuto událost ve Vrbně pod Pradědem velký zájem.
Funguje nanoasfalt? To se testuje ve Vrbně