Stavební práce na nové tělocvičně na Janáčkově náměstí v Krnově úspěšně probíhají a drží se schváleného časového i finančního harmonogramu.

Termín dokončení stavby je červen příštího roku. Děti z místní základní školy tak budou muset chodit sportovat ještě jeden školní rok do náhradních prostor.

Lidé si na stavbu zvykli

Během několika měsíců se začíná měnit i postoj místních obyvatel.

Těm se příliš nelíbilo vykácení vzrostlých stromů na úkor nové tělocvičny. Jak ale stavba roste, začínají si místní pomalu zvykat. Někteří chodci nebo cyklisté se dokonce neváhají zeptat samotných zedníků, co vlastně teď dělají, jak pokračují nebo jestli to vše stihnou dát do zimy pod střechu.

V únoru letošního roku začaly stavební práce, jejichž nejprašnější a nejhlučnější části pomalu končí. Nová budova začíná získávat každým dnem svou konečnou podobu.

„Zhotovitel provedl postupně řadu prací spojených s vlastním objektem tělocvičny i s částí mimo půdorys objektu. Jedná se o přípojky kanalizace, telefonu, odvedení dešťových vod do nové kanalizace se vsakovací galerií a přeložku elektro kabelu nízkého napětí. V nejbližším termínu bude rovněž provedena přípojka teplovodu," popsal průběh prací Lubomír Stýskala z investičního oddělní Městského úřadu v Krnově.

Osazení dřevěné střechy

V tuto chvíli je vyzděné téměř všechno zdivo zázemí tělocvičny a jsou postavené betonové sloupy, které ponesou nosnou konstrukci dřevěné střechy.

„Ta je navržena ze sedmi kusů lepených dřevěných vazníků, které výrobce dodá v nejbližších dnech. Pak se vazníky osadí v celých délkách na zatím trčící prázdné hlavice sloupů. Na svých místech jsou také panely střešní konstrukce zázemí a ze Seifertovy ulice je možné vidět i osazené železobetonové stupně tribuny pro diváky," dodal Lubomír Stýskala.

Přibližně začátkem měsíce října by měla být budova tělocvičny pod střechou. Potom budou stavební práce pokračovat hlavně uvnitř budovy. Dojde k osazení oken a dveří, provedou se veškeré vyzdívky pláště objektu a dojde i na částečné vyhotovení vnějších omítek a zateplení budovy. Přes zimní měsíce se budou provádět instalace rozvodů elektřiny, ústředního topení a další práce.

Výstavba tělocvičny na Janáčkově náměstí ve faktech:

* náklady ve výši 45 milionů korun (v roce 2012 se proinvestuje 29 milionů korun)

* plocha tělocvičny bude 22 na 44 metry

* balkon pro 150 diváků

* součástí budou čtyři šatny se zázemím (toalety, umývárny, sprchy, kabinet tělocvikářů, nářaďovny)

ANNA DOHNALOVÁ