„Nová stezka provede turisty nejatraktivnějším územím chráněné oblasti, kde větší část vede nad horní hranicí lesa a kolem jsou nádherné rozhledy na celé Jeseníky. Je to tak úžasné místo, že si myslím, že si zaslouží prezentovat,“ prohlásil k připravované stezce šéf jesenické CHKO Jan Halfar.

Nová stezka nabídne zajímavost, jaká v Jeseníkách ještě není. Její představení bude na virtuální úrovni. „V terénu nebudou informační tabule, protože to místo je příliš krásné a my jej nechceme narušit. Informační tabule budou jen na nástupních místech. V terénu budou maximálně body upravené jednoduchým způsobem, které si budou lidé vyhledávat,“ řekl Halfar.

Turisté však nemusí mít obavy, že by se v horách ztratili. Stezka jednak povede po stávající hřebenové trase a na nástupních místech si každý zájemce bude moci vzít zdarma jednoduchého průvodce. Nová naučná stezka by měla vzniknout ještě v tomto roce. Bude desátou v pořadí v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Obnovu čekají letos také stezky Bílá Opava, Velká Kotlina a naučná stezka Rejvíz. Pro rodiny s dětmi jsou už dostupné stezky Se Skřítkem okolím Pradědu, s Koprníkem na výlet Keprnickými horami a Údolím lapků z Drakova. Přes nejstarší rezervaci na Moravě Šerák – Keprník vede naučná stezka Červenohorské sedlo, Šerák, Ramzová. Do šesti mineralogických lokalit zase zavede turisty stezka Sobotín, Maršíkov. Přírodní a kulturně – historické a technické zajímavosti čekají na naučné stezce Pasák.