Okres Bruntál ještě nedávno patřil k posledním regionům v republice, kde ještě pacienti neměli k dispozici magnetickou rezonanci. Na důležité diagnostické vyšetření se čekalo až čtyři měsíce a bylo nutné cestovat za ním z Krnovska a z Bruntálska do Ostravy nebo do Olomouce.

Jaké to je neúměrně dlouho čekat na volný termín, dobře ví Tereza Kopcová z Radimi u Brantic, kterou téměř rok trápí bolesti páteře. Její neurolog jí doporučil vyšetření magnetickou rezonancí. „Po druhém porodu jsem jako každá maminka začala mít méně času na sport. A začaly mne sužovat bolesti zad. Proto jsem navštívila lékaře, který mě objednal na vyšetření magnetickou rezonancí do Ostravy,“ prozradila pacientka z Radimi.

Ilustrační foto.
Den zdraví v krnovské nemocnici ve čtvrtek

Jelikož nešlo o akutní případ, musela stejně jako další pacienti z okresu Bruntál čekat na vyšetření několik měsíců. „Minulou středu to bylo přesně devět týdnů od mého objednání na magnet do Ostravy. V pátek mi lékař volal, že bych mohla na vyšetření v Krnově. Proto jsem neváhala a šla,“ vysvětlila Tereza Kopcová, jak se stala jednou z prvních pacientek vyšetřených v krnovské nemocnici magnetickou rezonancí. Vyšetření trvalo patnáct minut.

Čekací doby na vyšetření metodou magnetické rezonance jsou v krnovské nemocnici u neakutních pacientů zatím týden až dva. Podle primáře radiologického oddělení Ivo Šenkyříka se mohou prodloužit přibližně na měsíc.

Zásah u výbuchu v budově radnice v Rýmařově.
Rýmařov, den po výbuchu: Nesmyslný čin, myslí si místní

O vlastní magnetickou rezonanci usilovala krnovská nemocnice deset let.

„Pokud by se schopnosti ředitele posuzovaly podle toho, za jak dlouho dokáže zřídit magnetickou rezonanci, tak já jsem velmi špatný ředitel. Trvalo mi to deset let. Byli jsme odmítnuti pojišťovnami i přístrojovou komisí ministerstva zdravotnictví, což je odmítnutí, které nás navíc stálo deset milionů korun, protože jsme nemohli využít připravený dotační program,“ zrekapituloval anabázi Ladislav Václavec, který je současně ředitelem krnovské i opavské nemocnice. V Opavě jsou dnes nejbližší volné termíny na rezonanci až na červen. Rezonance v Krnově v opavské nemocnici zkrátí čekací doby.

Vedení krnovské nemocnice již loni zajistilo dva kvalifikované lékaře a dva radiologické asistenty, kteří budou magnetickou rezonanci obsluhovat. Přístroj denně vyšetří až 24 pacientů z regionu Krnovska a Bruntálska.

DVA DOMKY ve Dvorcích u silnice z Olomouce do Opavy jsou místním trnem v oku. Jsou neudržované a navíc slouží jako ubytovna. Mohou se sem stěhovat problémoví nájemníci. Právě tam bydlela romská rodina, jejíž členové zbili a zranili zahrádkáře.
Obyvatelé Dvorců o další shromáždění už nestojí