Na akci dorazilo rekordních 173 účastníků. Z toho čtyřiadvacet absolvovalo nejdelší trasu z Karlovy Studánky pod Zámecký vrch a zpět. Ta jim nabídla 25 kilometrů po horských hřebenech. Osmatřicet dalších zdolávalo trasu „Z lázní tam a zpět“. Ti ušli 12 kilometrů. Pohádková trasa pro rodiny s dětmi byla výzvou pro nejmenší turisty, aby pokořili chůzí pět kilometrů v kopcích. Dohromady jich to zvládlo i s rodiči 110.

Pohádkovou trasu zvládli i nejmladší účastníci dvojčata Luboš a Leoš Albertovi z Vrbna pod Pradědem ve věku tří let. Lubošek během chůze prozradil, že ho nožičky nebolí, takže se mu turistika líbí. Podporuje ho v tom nejen dvojče Leošek, ale i bratr Lukášek a zbytek jeho rodiny. Všichni se těšili na odměny slíbené za zdolání trasy a také na medvěda, lišku a bobra.

Kroužky pořádají hlavně pro děti předškolního a mladšího školního věku.
Rozpohybujte své děti, radí mladí trenéři z Opavska

Pilné děti plnily na stezce úkoly. Patřilo mezi ně házení míčků do plechovek, slalom, učení se básničce, chůze po laně, nošení kelímku s vodou, omalovánky, stavění domečku, dřepy a zkoušení vůní.

Charitativní pochod Nordic Walking tour v Karlově Studánce.Zdroj: Deník / František Kuba

Za splněné úkoly děti čekal diplom a různé dárky, jako batoh s medvídkem a kšiltovka. Poznávacím znamením účastníků Pohádkové trasy byly fialové rty, neboť došlo i na sběr a konzumaci borůvek. Po cestě se našly i nějaké ty houby.

Pohádková stezka se nesla v duchu pohádky Lví král, jejíž třetí díl právě běží v kinech.

Jeseníky. Ilustrační foto
Turistů v Jeseníkách asi bude víc, než se původně čekalo

AKCE PRO POKROČILÉ I ZAČÁTEČNÍKY

Na akci dorazili nejen vyznavači severské chůze, ale i začátečníci. Před ředitelstvím Horských lázní proběhla instruktáž jak se severská chůze liší od běžné a v čem je smysl používání chodeckých holí. Nordic Walking neboli severská chůze díky speciálním holím zapojí všechny svaly v těle. Jedná se o jeden z nejzdravějších sportů.

Mezi nejzdatnější turisty patřila Miluše Jurášová z Bruntálu, která se těšila na nejdelší stezku. „Denně chodím po Bruntálu 8 kilometrů. To je tak v průměru. Pravidelně jednou týdně si udělám i 30 kilometrů túru po Jeseníkách. Moje nejdelší trasa byla 35 km z Karlovy Studánky přes vodopády Bílé Opavy na Červenohorské sedlo a zpět. Trochu jsem zabloudila, proto možná byla ještě delší než na mapě. Turistika je součást mého životního stylu, ale dnes jsem chtěla hlavně podpořit charitativní akci,“ sdělila Miluše Jurášová.

Zde pracují Dobří andělé.
Dobří andělé pomáhají i na Bruntálsku

PODPORA CYKLISTY LEOPOLDA KÖNIGA

O tom jak složité bylo zorganizovat program takové akce, vyprávěla Dana Scholzová, jedna z pořadatelek. „Musíme mít povolení vlastníka lesa, v našem případě Lesy ČR. Dále akci oznámíme Odboru životního prostředí a zemědělství Moravskoslezského kraje, uvědomíme o tom i Horskou službu. Naše trasy jsou pečlivě označené. Ještě se nestalo, aby se někdo ztratil, k úrazům naštěstí také zatím nedošlo,“ vysvětlila Dana Scholzová.

Charitativní pochod Nordic Walking tour v Karlově Studánce.Zdroj: Deník / František Kuba

Akce se konala za podpory silničního profesionálního cyklisty Leopolda Königa, který se jí letos nemohl zúčastnit osobně, neboť se právě připravuje na důležité závody v zahraničí. Jeho jméno jse spojeno s Nordic Walking od samého počátku.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Nelíbí se vám vedra? Klima už dosahuje klíčových bodů zlomu

„Byl jsem zde před pěti lety na ozdravném pobytu a zároveň jsem se připravoval na tour. Měl jsem tu k chůzi na čerstvém vzduchu ty nejlepší podmínky. Jeseníky jsou nejkrásnějšími horami ve střední Evropě a tato akce spojená s pobytem v přírodě prospěje účastníkům nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Samozřejmě finančně přispěje Sagapu a jeho klientům. To je, oč tu také běží“, po telefonu sdělil König, mistr ČR v cyklistické časovce.

VÝTĚŽEK 27500 KORUN PRO SAGAPO

„Těší nás zájem účastníků. Dostali jsme dřevěné pamětnické známky od Turistických známek, s. r. o. Jde o pouhých sto kusů, které nejde získat jinak než účastí na pochodu. Naším cílem je, aby se počet účastníků zvýšil a aby se z lokální úrovně stal zájem přinejmenším okresní či krajský,“ uzavřela Lucie Trpíková, vedoucí obchodního oddělení Horských lázní Karlova Studánka.

Navečer proběhlo slavnostní ukončení pochodu a rekapitulace. Ředitel Horských lázní Jan Poštulka poté předal šek Sagapu, jehož výtěžek byl 27 500 korun.

Kromě funkce tajemníka Sdružení je Martin Dostál také členem poradního sboru pro rozvoj dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje.
Tajemník Sdružení Dostál: Pro regionální dopravu jsme toho udělali docela dost

„Naši klienti mají příjmy, které sotva pokryjí základní potřeby. Tyto peníze jim pomohou realizovat různé aktivity,“ vyjádřila se Markéta Surynková, vedoucí dílen, jež na akci zastoupila ředitele příspěvkové organizace, Petra Konečného.

Ten Deníku telefonicky sdělil, že výtěžek akce bude použit na jednodenní aktivizační pobyty pro uživatele. Dále na nákup pomůcek pro práci v jednotlivých terapeutických dílnách: keramické, stolařské, šicí, arteterapeutické a košíkářské. Klienti Sagapa zase na oplátku věnovali Horským lázním vlastnoručně namalované obrazy. Doprovodný program zahrnoval i tombolou a společenský večer v doprovodu kapely Semtamtón.

Andrea Martínková