Flemmichova vila, která po rekonstrukci slouží jako výstavní prostory Městského muzea v Krnově, byla v noci z 28. února na 1. března zaplavena vodou z prasklé hadičky na toaletě v úklidovém kamrlíku. Když se večer v 18 hodin vila zamykala, bylo vše v pořádku. Když sem ráno dorazila jako první uklízečka, nevěřila vlastním očím.

Spoušť objevila ráno uklízečka

„Když mi ráno před sedmou zazvonil telefon a paní uklízečka celá rozčílená volala, že ve Flemmichově vile všechno plave, snažila jsem se ji uklidňovat ať nepřehání, protože v minulosti jsme už několikrát měli problémy se spodní vodou ve sklepě. To, co jsem ale uviděla na místě, překonalo mé nejhorší obavy," uvedla vedoucí krnovského muzea Ivana Zajícová, která dorazila do vily jako druhá.

Začaly hotové manévry. Bylo třeba najít hlavní uzávěr vody a elektřiny, protože voda tekla i z lustrů a ze zásuvek. Ve vile právě probíhala výstava historických klobouků a originálních velkoformátových fotografií. Všude bylo tolik cenností, že bylo těžké rozhodnout, co zachraňovat dřív. Teklo na luxusní parkety, které jsou chloubou Flemmichovy vily, i do nového klavíru.

Co se podaří zachránit?

Dnes při vstupu do Flemmichovy vily ovane návštěvníka vlhký vzduch jak v pařeništi nebo v tropech, přestože vysoušeče jedou naplno.

„Historické klobouky i jejich krabice po vysušení čeká čištění a zákroky restaurátora, ale snad k žádným nevratným škodám na těchto exponátech nedošlo. Úplně ve mě hrklo, když jsem si uvědomila, že nedávno tu skončila výstava o malířství 19. století. Měli jsme tu originální díla těžko vyčíslitelné umělecké hodnoty. Naštěstí byly všechny obrazy z vily v pořádku odvezeny ještě před havárií," dodala Ivana Zajícová.

Jak dopadnou parkety?

Starostka Krnova Alena Krušinová zažila před pár lety podobný pocit zmaru, když při havárii voda vyplavila knihovnu. Zatím nenašla odvahu osobně se podívat na škody ve Flemichově vile. „Pamatuji si radost z poctivě odvedeného řemesla, když se loni po nákladné rekonstrukci Flemmichova vila znovu otevřela veřejnosti. Všichni žasli nad nádhernou replikou původní podlahy. Čekáme, co se s ní teď stane během vysoušení, ale odborníci mě už varovali, že pro podlahu složenou z dýhovaných intarzovaných parket je voda hotová pohroma. Uklidňuje mě aspoň to, že jsme všechno měli pojištěné," uvedla starostka.

Kateřina Lindovaká, ředitelka Městského informačního a kulturního střediska MIKS Krnov, už pozvala kvůli odhadu škod několik odborníků. „Všichni mi řekli to samé: škody není možné vyčíslit dřív něž po třech týdnech vysoušení. Až pak se ukáže, co voda udělala s parketami, jak moc byly nasáklé. Parkety byly to první, čím vila zaujme návštěvníka při vstupu. Je to krásná práce a symbol luxusu, kterým se obklopovala prvorepubliková smetánka. Při znovuotevření vily po rekonstrukci byla ochrana parket nejdiskutovanější téma. Kvůli nim jsme tu museli zavést papuče pro návštěvníky jako na zámku," doplanila Lindovská.

„Kromě podlah, stropů a stěn voda poničila také počítač, koberce i botníky a zateklo také do nového klavíru," doplnila výčet škod Marcela Procházková z MIKSu.