Lepší budoucnost afrických dětí si slibuje od projektu Sněhuláci pro Afriku obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku. Do projektu, který vznikl ve spolupráci s gymnáziem v Ostravě Hrabůvce, se přihlásilo na tři sta škol z celé republiky. A nechybí mezi nimi ani ty z našeho okresu.

Princip projektu Sněhuláci pro Afriku je velmi jednoduchý: postavit co nejvíce sněhuláků. Každý sněhulák, za nějž se platí startovné ve výši padesáti korun, je krůčkem k cestě afrických dětí za vzděláním.

„Přihlásili jsme se také. Sněhuláky u nás stavěla družina s pomocí velkých dětí z druhého stupně," řekla k projektu ředitelka bruntálské školy v Jesenické ulici Marcela Žáková.

Nezaostávají za nimi ani v dalších školách našeho okresu. „Zapojili jsme se do tohoto charitativního projektu. Vznikla spousta zajímavých fotek a dalších postřehů," uvedla Petra Veličková ze základní školy v Rýmařovské ulici v Bruntále.

Jak si děti spolu s pedagogy poradily s tím, že nebyl žádný sníh? Jak sněhuláky stavěly? Ani nedostatek sněhu nevadil a africké děti o peníze nepřijdou. Sněhuláci nemuseli být pouze sněhoví, bylo možné k jejich výrobě použít jakékoli materiály. Například v Základní škole v Rýmařovské ulici děti zvolily papírové čtyřhrany s emblémem sněhuláků, mezi něž vložili svíčky. Vznikly tak hezké a praktické svícny.

A jaké ambice měli pořadatelé celostátního projektu Sněhuláci pro Afriku? „Naším smělým plánem je přepravit do Gambie další čtyři kontejnery, to je přibližně tisíc šest set kol, a to znamená tisíc šest set dětí, které se díky akci Sněhuláci pro Afriku dostanou do školy," sdělil za společnost Kola pro Afriku Richard Gazda.

Školy v projektu Sněhuláci pro Afriku Základní škola a Mateřská škola Horní Město
Základní škola Rýmařovská Bruntál
Školní družina při Základní škole Jesenická Bruntál
Základní škola Holčovice
Základní škola Malá Morávka
Základní škola Jesenická Bruntál
Základní škola a Mateřská škola Andělská Hora
Základní škola Okružní Bruntál