Sociální hospitalizace má zajistit, aby se pacienti co nejvíc cítili jako doma.

Pes Merlin se stal miláčkem pacientů v Rýmařově. Těm, kteří byli zvyklý na přítomnost domácího mazlíčka, Merlin nahrazuje pocit domova.Zdroj: Deník / František KubaPodhorská nemocnice má v Rýmařově dvanáct lůžek v pokojích, které nábytkem a vybavením připomínají víc domácnost než nemocnici. A k domovu patří i domácí mazlíček.

„Naši klienti často kvůli věku a nemocem museli opustit domov, kde chovali nejrůznější zvířectvo. Protože kontakt se zvířaty je pro ně důležitou součástí života, u nás se jim věnuje Merlin. Už vědí, jaké piškoty a psí dobrůtky může, takže jsou dobře nachystaní a už se nemůžou dočkat, až jim ho sociální pracovnice přivede. Mohou si ho vzít i do postele, na zahradu nebo do společenské místnosti. Merlin je cvičený k tomu, aby vydržel ležet a nechat se hladit. Ví, že má položit tlaplu na ruku nebo na koleno a vnímat doteky,“ popsala roli nemocničního psa manažerka Podhorské nemocnice Markéta Strožínková.

Pes Merlin se stal miláčkem pacientů v Rýmařově. Těm, kteří byli zvyklý na přítomnost domácího mazlíčka, Merlin nahrazuje pocit domova.Zdroj: Deník / František Kuba

Ilustrační snímek.
Opilci zaměstnávají strážníky i policisty
Krnovské Hlavní nádraží má půvabnou retro atmosféru. Čeká ho rekonstrukce za deset milionů korun.
Krnovské nádraží čeká oprava za deset milionů korun