Jen v Ostravě nyní pracuje téměř dvě stě sester ze Slovenska a mnohde už by se bez nich neobešli. „Momentálně bychom rychle potřebovali přijmout dvě desítky sester – především pro ARO, jednotku intenzivní péče, ale i pro lůžková oddělení. Sháníme je přes internet, inzeráty, ve školách. Získat je však začíná být čím dál těžší,“ tvrdí hlavní sestra Vítkovické nemocnice Andrea Sláčalová.

Rovněž Městská nemocnice Ostrava přijme šestnáct absolventek oboru všeobecná sestra, šest radiologických asistentů, sedm porodních asistentek. „Specialistky pro ARO a operační sály bychom však potřebovali ihned,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Ludmila Klásková. „Dlouhodobě nám pomáhají sestry ze Slovenska. Dál už však na to spoléhat nemůžeme. Na Slovensku nyní platy ve zdravotnictví stouply a sestrám se už práce u nás nevyplatí,“ posteskla si.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava pracuje dlouhodobě pět desítek slovenských sester. „V současné době je počet všeobecných sester stabilní. Nutně však potřebujeme dětské sestry a sestry se specializací intenzivní péče,“ říká náměstkyně ředitele Mária Dobešová.

Podle vedení zdravotnických zařízení zažívají nyní nemocnice těžké období, které by však mělo být pouze přechodné. Způsobil to nový předpis Evropské unie, jemuž se naše školství muselo přizpůsobit. Středoškolské vzdělání už pro tuto profesi nestačí, a budoucí sestřičky tak dnes musejí studovat zhruba o tři roky déle.

„Ze zdravotních škol nyní začínají vycházet první zdravotní asistenti. Jsou to zdravotníci s maturitou na úrovni zdravotních sester. Nám však chybějí samostatně pracující sestry, kvalifikované. Velký problém je u dětských sester. Tento obor byl zrušen a všeobecné sestry se musejí na tuto profesi specializovat. Chybějí také specialistky pro intenzivní péči, ARO a instrumentářky na sále. Ty by však měly mít alespoň bakalářský titul,“ říká Ludmila Klásková.

Vyšší odborná škola zdravotnická v Ostravě je dnes jediná v kraji, která vychovává zdravotní sestry s titulem Dis. – diplomovaný specialista. „Letos v lednu u nás ukončilo studium 48 absolventek. Zájem o ně byl obrovský. Pracují na specializovaných pracovištích, musejí se však stále vzdělávat,“ tvrdí ředitelka školy Iva Pelikánová.

„Práce sester je u nás stále nedoceněna a zrušení vyšších odborných škol by byla katastrofa. Reforma zdravotnictví není dořešena. Sestry by měly mít v naší společnost důstojnější postavení a více pravomocí. Všude jinde ve světě tomu tak je,“ uvádí ze svých osobních zkušeností.

Řada sester po pár odpracovaných letech často hledá práci mimo zdravotnický obor. Důvod odchodu? Málo peněz, náročná práce, syndrom vyhoření. Typická absolventka zdravotní školy v posledních letech zůstane v nemocnici do nástupu na mateřskou dovolenou. Pak už se na své původní místo obvykle nevrací.