Nemocnice Agel přijdou o tři miliony

„Zrušení poplatků za hospitalizaci bude pro Podhorskou nemocnici znamenat výpadek příjmů ve výši tří milionů korun. Vzhledem k velikosti naší nemocnice jde o významnou část jejího příjmu. V současné době není znám žádný mechanismus, který by tento výpadek příjmů kompenzoval," řekla Hana Szotkowská, mluvčí společnosti Agel, která provozuje Podhorskou nemocnici v Bruntále a Rýmařově.

SZZ Krnov čeká ztrátu ještě vyšší

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov (SZZ), které spravuje nemocnice v Krnově, Městě Albrechticích a Dvorcích, počítá ztrátu ještě mnohem vyšší.

„V případě úplného zrušení poplatků se bude propad v příjmech blížit šestnácti milionům korun za rok, kde zhruba dvanáct a půl milionu připadá právě na poplatky za hospitalizaci a zbytek na poplatky z ambulancí a lékárny," přiblížil neblahou situaci Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov.

V případě znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici ve výši šedesáti korun za den, jak se v odborných kruzích proslýchá, by se propad SZZ Krnov snížil o sedm milionů na celkových 9,4 milionu korun.

Zrušme spíše poplatky u lékaře

„Samozřejmě jsem ráda, že pár set korun ušetřím, ale upřímně; když je vaše dítě nemocné, tak to poslední, na co myslíte, je nějaký poplatek. Mnohem větší finanční zátěž jsou doplatky za léky, potravinové doplňky, sunary a další nezbytné položky," řekla Blanka Maštalířová z Úvalna u Krnova. Je jednou z maminek, které mají své děti hospitalizovány na dětském oddělení krnovské nemocnice.

S tím, že poplatky v lékárně a u lékaře jsou horší než platba za lůžko, plně souhlasí i důchodce z Třemešné ve Slezsku Adam Mazzini. „Stokoruna za lůžko v nemocnici mi ani tak nevadí, protože tam člověk dostane najíst, sprchuje se tam, vyperou mu, a to něco stojí," konstatoval Adam Mazzini.

Rozumím tomu, proč se za pobyt v nemocnici musí platit, ale zrušil bych poplatky za lékaře a také za recept v lékárně. Platím si vysoké doplatky za léky a další poplatky navíc jsou už opravdu moc," sdělil svůj názor Adam Mazzini z Třemešné.

Další modernizace musí počkat

Nemocnice příjem z poplatků používaly na nákup vybavení a přístrojů. „O co větší bude propad příjmů, o to méně můžeme investovat do obnovy přístrojů," vysvětlil princip financování Ladislav Václavec.

Tuto zkušenost potvrzují také v Podhorské nemocnici, kde dokonce museli zrušit již naplánované nákupy.

„V letošním roce plánovala Podhorská nemocnice za tyto peníze dokončit obměnu lůžek, nakoupit nové noční stolky a ostatní vybavení do pokojů pacientů. Také plánovala zakoupit nový ultrazvukový přístroj a modernizovat telemetrii na pokojích pacientů na interním oddělení," přiblížila konkrétní situaci Hana Szotkowská a dodala, že pro společnost Agel, která provozuje i další nemocnice mimo okres Bruntál, očekává celkovou ztrátu v příjmech, která přesáhne sedmdesát milionů korun.

Jan Pirkl