Sníženou funkcí ledvin totiž trpí až desetina populace. A preventivní prohlídky, které se konají v rámci Světového dne ledvin, mohou mnoha lidem pomoci včas odhalit případné problémy.

Světový den ledvin je vyhlášen na druhý březnový čtvrtek. Bruntálské dialyzační středisko připravilo pro zájemce preventivní prohlídky na čtvrtek 8. března od 8 do 17 hodin. Stačí přijít do nefrologické ambulance dialyzačního střediska, které lidé najdou v areálu nemocnice. Během dne si mohou zájemci zdarma nechat změřit hladinu krevního cukru, vyšetřit moč, zkontrolovat krevní tlak a stanovit BMI.

„Za posledních pět let jsme ošetřili na našem středisku na osm set pacientů. V současné době provádíme v průměru sedm set dialyzačních ošetření za měsíc,“ řekla primářka bruntálského střediska Zuzana Nemcová. Kromě šedesáti lidí, kteří pravidelně podstupují dialýzu, eviduje nefrologická ambulance ještě dalších šest set pacientů.

„Bohužel většina pacientů přijde až se zdravotními problémy, co se děje, však zjistíme až po vyšetření,“ uvedla Nemcová. Upozornila na to, že nemocné ledviny většinou nebolí. Pokud přijdou lidé na vyšetření pozdě, zdravotníci jim mohou vrátit zdraví už jen velice těžko. I proto se koná Světový den ledvin, který je zaměřen především na prevenci.

Pro přátele a příbuzné pacientů bruntálského střediska je připraven v rámci Světového dne ledvin ještě také den otevřených dveří. Od 13 hodin si mohou popovídat s personálem střediska o všem, co je zajímá ohledně jejich blízkých a prohlédnout si prostory dialyzačního střediska.