V Krnově se v roce 1995 chystala oslava padesáti let českého gymnázia. Někdo přišel s nápadem pozvat také studenty z předválečného období. Reálku, která byla předchůdcem gymnázia, absolvoval Kurt Schmidt ze spolku odsunutých rodáků Heimatkreis Jägerndorf (Domovský okres Krnov). Právě on zorganizoval zájezd do Krnova na oslavy gymnázia, kterého se zúčastnila stovka krajanů.

Ilustrační snímek.
U Mnichova na Bruntálsku se při pádu větroně zabil pilot

„Bylo to první oficiální setkání mezi českými a německými obyvateli Krnova, kterého se zúčastnil také starosta Bedřich Marek. Němečtí rodáci vzpomínají na dojemný a působivý okamžik, když byli vítáni květinami. Byli tím velmi pozitivně ovlivněni,“ uvedla tlumočnice a učitelka němčiny Ludmila Čajanová, která už 25 let pomáhá v Krnově organizovat každoroční Českoněmecký týden.

Rodina Kurta Schmidta před válkou měla restauraci na Cvilíně, kam rádi chodili Češi i Němci. Díky tomu hovoří výborně česky i německy.

Karel Gott byl po každém koncertu obklopen věrnými fanoušky.
Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

„Případ Krnova je v kontextu České republiky ojedinělý. My, rodáci z Krnovska, se jako jediní vracíme každý rok, abychom tu slavili svůj kulturní týden. Na počátku samozřejmě bylo rozškatulkování, že Němci jsou revanšisté a Češi jsou nehumánní. Naštěstí jsme pochopili, že pojem vlast nás nemusí dělit.

Víme, že vlast je to vaše i naše, že je společná. Spolupracujeme, abychom připravili dobré podmínky pro budoucnost, pro další generace. Je pochopitelné, že když má někdo špatné osobní zážitky, tak je těžko překonává. Nejmladší generace Čechů i Němců dávné křivdy už úplně smazala,“ uvedl Kurt Schmidt při setkání s krnovským starostou i oběma místostarosty.

Ilustrační foto
Policie zasahovala v množírně ve Zlatých Horách, zabavila desítky psů

Starosta Krnova Tomáš Hradil připomenul, že dobrá spolupráce Krnovanů s německými rodáky fungovala bez ohledu na personální a politické změny na radnici. Rodáky každoročně vítal nejen starosta Bedřich Marek (KDU-ČSL), ale také starostové Josef Hercig (ČSSD), Renata Ramazanová (ODS), Alena Krušinová (ČSSD) i Jana Koukolová Petrová (ANO).

„Je mi ctí navázat na jejich práci,“ řekl Tomáš Hradil, který se s rodáky setkal na turistickém výletě, na vzpomínkovém večeru ve Střeleckém domě i na prezentaci studentských prací v krnovské synagoze.