Hned dva šikovní žáci z Krnovska se prosadili ve velké konkurenci a uspěli v soutěži Wer wird Lese-Superstar, kterou pro mladé němčináře uspořádala Slezská univerzita v Opavě.

Soutěže v přednesu německy psaných textů se zúčastnili žáci opavských, hlučínských, krnovských a dalších základních a středních škol. Laura Pavelková ze Základní školy Město Albrechtice a Julie Šodková ze Základní školy Smetanův okruh v Krnově získaly ve své kategorii medailové umístění.

SPRÁVNÁ VÝSLOVNOST

„V porotě zasedli i rodilí mluvčí, hodnotila se především správná výslovnost, plynulost a výraz přednesu. V kategorii základních škol soutěžilo celkem 25 dětí a naše Laura Pavelková, která si na soutěž připravila jeden z nejtěžších textů, jež měli soutěžící k dispozici, si vybojovala krásné druhé místo," uvedla Veronika Glötzerová ze Základní školy Město Albrechtice, která žáky na soutěž připravovala.

Kromě Laury přijeli soutěžit ještě další její žáci: Anička Veselá, Jirka Mlčoušek a Stefan Tusis z 8. B a Denisa Dragoszová s Terezou Lovasovou z 8. A.

„Výpravu do Opavy jsem si užila, z umístění jsem měla velkou radost, dostala jsem sluchátka a také ostatní spolužáci obdrželi dárky. Líbilo se mi i stínové divadlo v němčině, které nám zahráli páťáci ze Základní školy v Moravské Třebové. Soutěž mě hodně motivovala k dalšímu studiu," prozradila osmačka Laura Pavelková.

NA UNIVERZITNÍ PŮDĚ

Důvod k radosti mají také na krnovské Základní škole Smetanův okruh. „Naše žákyně Julie Šodková se umístila na krásném třetím místě. Dobře si vedl také náš druhý účastník Jonas Eierschmalz. Z krnovských základních škol jsme se zúčastnili jako jediní.

Oběma žákům děkuji za reprezentaci školy, města a propagaci německého jazyka a přeji jim mnoho úspěchů v dalším studiu," vzkázala oběma krnovským deváťákům Jiřina Zámarská, učitelka němčiny a zástupkyně ředitele na krnovské Základní škole Smetanův okruh.

„Také děkuji všem našim soutěžícím za přípravu a vzornou reprezentaci albrechtické základní školy na univerzitní půdě. A na závěr přidám ještě jeden citát: „Hranice mého světa končí tam, kde končí hranice mého jazyka," uzavřela albrechtická pedagožka.

Soutěž ve čtení německých textů pro žáky základních a středních škol se konala počátkem dubna na Slezské univerzitě v Opavě.

Gabriela Mathiasová