Podzimní dny, zvláště ty slunečné, lákají k procházkám. Co takhle vytáhnout i děti trochu do přírody a nejlépe to spojit s návštěvou nějakých zvířátek. Pěkné víkendové odpoledne se nabízí strávit v Nedělní škole ve Stránském. Tam je teď kolem ohrad docela rušno. Pro výletníky je to příjemné odpoledne, ale ve své nevědomosti mohou i ublížit.

Zvířata nekrmit!!

Takový výletník má pocit, že je třeba ubohá zvířata v ohradách nakrmit.

Vždyť jsou chudinky venku a nemají kabát a určitě se o ně někdo špatně stará. Není divu, že mají takový pocit. Jen zkuste zapátrat v paměti, kdy naposledy jste viděli reportáž o tom, jak dobře se někdo stará o zvířata. Nemůžete si vzpomenout? „Nic si z toho nedělejte, já také ne," ujistila Vladimíra Křenková z občanského sdružení Stránské.

Ono je totiž mnohem jednodušší a bohužel i mediálně lákavější upozorňovat jen na to špatné. „Takže se nedivím, že se téměř všichni na návštěvu zvířat vybaví pečivem, jablky, mrkvemi a jsou přesvědčeni, že zvířatům pomohou," pokračovala Vladimíra Křenková.

Jestli máte pocit, že právě vy jste tomu koníkovi dal přeci jen jedno dvě jablka a že je to pro jeho dobro, je to pocit naprosto vzdálený realitě. Takových „ohleduplných" lidí navštíví ohrady ve Stránském denně v průměru více, než deset, což je smrtelně nebezpečné.

Posuďte sami. Před pár dny kobyla Garsinia prodělala koliku. Kolika přitom koně ohrožuje na životě. Kdyby majitel nezareagoval dost rychle a kdyby třeba veterinář byl u jiného případu a nemohl se dostavit ihned, kobyla Garsinia by už nejspíš byla v koňském nebi.

Deset jablek: jistá kolika

Proč? „Jen proto, že nějaký dobrák chtěl koníčkovi přilepšit a vysypal do ohrady hromadu jablek. Postaral se tak o to, že kobyla měla obrovské bolesti, majitel s ní až do rána chodil, aby si nelehla, zaměstnal veterináře a prostě se postaral o velké drama," uvedla Křenková.

Takové „přilepšování" se netýká jen koní, ve stáji mají zrovna teď dvě ovce, kterým opět někdo naházel jablka do ohrady a ovcím tím způsobil bolestivé zažívací potíže. „Opět nespíme, zvířata ošetřujeme a trneme hrůzou, zda to přežijí. Takových příkladů bych bohužel mohla uvést mnohem víc," sdělila ošetřovatelka zvířat.

Jak doplnila, cedule Nekrmte naše zvířata nejsou umístěny na ohradách jen tak nazdařbůh, ba právě naopak. Chovatel je ten, kdo zná zvíře nejlépe. Ví, které zvíře trpí alergií a jaká je jeho vhodná krmná dávka, které má jaké zdravotní obtíže.

Pokud chcete zvířata krmit, domluvte se prosím vždy s majitelem. Jinak ohrožujete samotná zvířata a přetěžujete chovatele finančně i psychicky.