Jeho milovníci se sešli ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde pod názvem Cena děda Praděda už po jedenácté probíhala soutěž v jeho vaření. Soutěžící týmy se sjely ze široka daleka, nejvzdálenější účastníci dorazili dokonce až z Tupes u Uherského Hradiště.
Soutěž má svá pevně stanovená pravidla, hodnotí ji odborná a laická porota a své hodnocení mohou připojit i diváci a návštěvníci. Hlavním kriteriem je samozřejmě kvalita uvařeného guláše, ale hodnotitelé berou v potaz také ústroj celého týmu a jeho vystupování a chování po celou dobu trvání soutěže.
Mistři kuchaři tvrdí, že nejlepší guláš je ten klasický z hovězího masa. Po několika letech experimentů s kuřecím, nebo dokonce klokaním masem či s žabími stehýnky, se všichni soutěžící pokorně vrátili ke klasice hovězímu masu, paprice a cibuli. Onou příslovečnou třešničkou na dortu jsou pak speciální přísady. Ty jsou však tajemstvím šéfkuchařů.
LADISLAV OLEJNÍČEK