Jeho milovníci se sešli ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde pod názvem Cena děda Praděda už po jedenácté probíhala soutěž v jeho vaření. Soutěžící týmy se sjely ze široka daleka, nejvzdálenější účastníci dorazili dokonce až z Tupes u Uherského Hradiště.

Soutěž má svá pevně stanovená pravidla, hodnotí ji odborná a laická porota a své hodnocení mohou připojit i diváci a návštěvníci. Hlavním kriteriem je samozřejmě kvalita uvařeného guláše, ale hodnotitelé berou v potaz také ústroj celého týmu a jeho vystupování a chování po celou dobu trvání soutěže.

Mistři kuchaři tvrdí, že nejlepší guláš je ten klasický z hovězího masa. Po několika letech experimentů s kuřecím, nebo dokonce klokaním masem či s žabími stehýnky, se všichni soutěžící pokorně vrátili ke klasice hovězímu masu, paprice a cibuli. Onou příslovečnou třešničkou na dortu jsou pak speciální přísady. Ty jsou však tajemstvím šéfkuchařů.

close Milovníci guláše se sešli ve Světlé Hoře. Pod názvem Cena děda Praděda už po jedenácté probíhala soutěž ve vaření guláše. info Zdroj: Deník / František Kuba zoom_in

LADISLAV OLEJNÍČEK