Pouť k zázračnému kříži se odehraje v neděli 17. září na zámku ve Slezských Rudolticích. Od 11 hodin začíná v obnovené zámecké kapli sv. Josefa.

Podle historických pramenů v minulosti pouť na zámku lákala do Slezských Rudoltic tisíce lidí. „Jeden místní rodák zapsal: nejkrásnější pro nás děcka bylo, když den před poutí přijel ze zámku správce se spřežením oslíků, aby odvezl z kostela vše co je potřebné na mši.

Když si třeba zbožné stařenky chtěly pojistit uzdravení nemocných, tak dávaly na ten zázračný kříž šátek, který pak přikládali nejen na vyrážky, ale třeba i na slepotu,“ prozradil rudoltický farář Oldřich Máša návštěvníkům, kteří přijeli na exkurzi za památkami Osoblažska.

Říká se, že když zjistil zámecký právník jak je kříž oblíbený, tak na jeho popud dotýkání se relikvie zpoplatnili krejcarem. Pouť provázel jarmark na rudoltickém náměstí, takže i trhovci dostali příležitost na poutnících něco vydělat.

„V dopě pouti lidi ve Slezských Rudolticích nocovali nejen v hospodách, ale i v divadelních sálech nebo ve škole. Sjížděli se už den před tím, aby se všichni vešli,“ doplnil Oldřich Máša.

Kromě pouti je i další důvod, proč se v neděli vypravit na rudoltický zámek.

Setkala se Hodicova choť s Händelem?

Žofie se narodila jako princezna ze Saska-Weißenfelsu. Byla chotí hraběte Hodice a zesnula ve Slezských Rudolticích roku 1752. Na výstavce ve zdejším kostele je představena na této reprodukci olejomalby.Zdroj: DENÍK / Fidel KubaPředseda České Händelovy společnosti Pavel Polka 17. září od 14 hodin na zámku Slezské Rudoltice představí zajímavý program. Hudba se v něm prolne s historií.

Hudba Georga Friedricha Händela bude provázet přednášku o možném osobním setkání princezny Žofie s tímto slavným skladatelem. Připomeňme, že Žofie byla chotí proslulého hraběte Alberta Josefa z Hodic, pána na Slezských Rudolticích.

Když s ním Žofie sňatek uzavírala, bylo jí již padesát, zatímco jemu teprve 28 let. Naproti tomu Žofie a Händel byli stejně staří vrstevníci. Existují důkazy, že princezna Žofie a skladatel Georg Friedrich Händel se ve stejném čase nacházeli ve stejné budově. Setkali se osobně?

„Posluchači se seznámí nejen s oběma hlavními protagonisty, ale i s řadou historických reálií. Pátrání po možném setkání hudbymilovné princezny Žofie a Georga Friedricha Händela bude oživeno citací z prvního skladatelova životopisu, vydaného v Londýně v roce 1760.

Ocitneme se tak již přímo v místě, kde se Händel a Žofie mohli osobně seznámit,“ uvedla k chystané akci Česká Händelova společnost.

Žofie zesnula v roce 1752 na zámku ve Slezských Rudolticích. Skladatel G. F. Händel zemřel v roce 1759.