Dodavatel nástřiku uvedl, že na ošetřené ploše se udrží řádově o 70 procent méně virů, bakterií, spor plísní a organických nečistot, a navíc čistí vzduch. To zpomalí šíření infekcí, například chřipky. 

Ilustrační foto
Do akce Pojď hrát hokej se zapojí i Bruntál

Město Krnov jako zřizovatel mateřských škol a objednatel nástřiku si na základě dotazů rodičů vyžádalo u dodavatelské firmy NanoZone prohlášení o bezpečnosti nanotechnologie. Firma ujistila, že za bezpečnost přebírá zodpovědnost. Stejný nástřik aplikovala v šesti krajských nemocnicích, včetně té krnovské.

RODIČE CHTĚJÍ VÍC INFORMACÍ

Přestože mimo Krnov už byly nanočástice oxidu titaničitého aplikovány v desítkách mateřských škol, na ředitelky krnovských školek se stále obracejí rodiče se svými dotazy a pochybnostmi. Pro obavy rodičů má pochopení i bývalý místostarosta Krnova Michal Brunclík (ČSSD).

"Rodiče mají pravdu v tom, že měli a mají nárok na informace, a to s dostatečným předstihem. Děti jsou vždy citlivé téma a jejich zdraví dvojnásob. Proto je, prosím, chápejte a vyjděte jim maximálně vstříc," vyzval Brunclík zástupce města. 

Ilustrační foto.
Na počet obyvatel je nejvíc luštitelů křížovek z Bruntálu

Za této situace bylo zahájení nástřiků v krnovských školkách odloženo. Dnes se zástupci města Krnova a ředitelky mateřských školek setkají se zástupci firmy NanoZone, aby si vyměnili informace a domluvili se na dalším postupu. Vzhledem k tomu, že stejná nanotechnologie byla použita v krnovské nemocnici, požádal Deník její zástupce o vyjádření.

NEMOCNICE: NÁSTŘIK JEN NA JIP A STÁLE V KOMBINACI S TRADIČNÍ DEZINFEKCÍ

V Krnovské nemocnici od nové technologie nanonástřiků očekávali vyšší standard ochrany pacientů i personálu ve zdravotnickém zařízení před šířením infekcí. Nejednalo se o plošné ošetření celé nemocnice, ale jen pracoviště, kde jsou požadavky na hygienu nejpřísnější.

"Nano-nástřik byl v Krnovské nemocnici aplikován v dubnu roku 2018 pouze na povrchy v prostorách chirurgické jednotky intenzivní péče JIP. Před aplikací i po aplikaci nástřiku bylo provedeno několik kontrolních stěrů. Z našich výsledků víme, že záchyt některých možných patogenních mikroorganismů byl nižší než obvykle. Je ale nutno také zdůraznit, že přestože byl sledovaný povrch speciálně ošetřen nanotechnologií, byl také pravidelně a v souladu s interními směrnicemi standardně dezinfikován," uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Sdruženého zdravotnického zařízení SZZ Krnov Šárka Tavandzi.

NAŠE TECHNOLOGIE NENÍ NEBEZPEČNÁ, NAOPAK DĚTI OCHRÁNÍ

Podle vyjádření firmy NanoZone nanotechnologie, která má být aplikována v krnovských mateřských školách, splňuje všechny zákonné požadavky pro uvedení na trhy EU a prošla akreditačními zkouškami, které ověřují její bezpečnost pro zdraví člověka, zvířat i životní prostředí.

"Tato technologie není v žádném případě pro děti rodičů, kteří vyjádřili své obavy o jejich bezpečnost, nikterak nebezpečná. Naopak. Je určena pro ochranu zdraví dětí v mateřských školách, kterých jsou již touto technologií ošetřeny desítky. Domníváme se, že připomínky rodičů jsou jejich upřímnou snahou vědět o této technologii více a osobně se ujistit, že nehrozí absolutně žádné nebezpečí pro jejich děti. Kdybychom i my neměli jistotu v tomto ohledu, v žádném případě bychom bez kladného vyjádření příslušných institucí tuto technologii neuváděli do praxe," stojí ve vyjádření firmy NanoZone, kterou město Krnov zveřejnilo na svém webu.

Pánáček a pivo. Častý obrázek hospod.
Exkluzivní anketa: Čtvrtina Čechů by dovolila řídit pod vlivem alkoholu
Ilustrační foto.
Poznámka Fidela Kuby - Milion komunistů