O jedno volné pracovní místo se pere třicet devět obyvatel bruntálského regionu, zapsaných na úřadu práce. To znamená míru nezaměstnanosti ve výši 15,3 procent. A to se ještě neví, kolik je těch, kteří práci nemají a nejsou zapsáni v seznamu uchazečů na úřadu práce.

Volných míst nabízeli zaměstnavatelé pouze něco přes dvě sta.

Zájem je o třicet obchodních zástupců, dvacet lékařů, jen o něco nižší poptávka je po zednících, pracovnících ostrahy, kuchařích, číšnících, servírkách, energeticích, seřizovačích a obráběčích.

Šanci najít práci má i několik prodavačů, uklízeček, šiček, řidičů nákladních automobilů, elektromechaniků, technologů a zámečníků. Nejhůř hledají práci lidé bez kvalifikace.

Bruntálský region je na tom s nezaměstnaností vůbec nejhůř ze všech v Moravskoslezském kraji. V průměru je v kraji bez práce 11,1 procent lidí, nejlépe seženou práci obyvatelé okresů Frýdek Místek, Nový Jičín a Opava.

V celostátním měřítku je míra nezaměstnanosti okresu Bruntál druhá nejvyšší. Co do počtu lidí bez práce v porovnání s počtem volných míst je na tom ale náš region ještě hůř, a vlastně nejhůř z celé České republiky.