VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nachmelená Opice přivezla cenu za velikonoční speciál

Jarní cena českých sládků je největší degustační soutěž minipivovarů ve střední Evropě. Krnovský pivovar Nachmelená Opice funguje pár měsíců a už získal bronz se svým velikonočním speciálem Easter Stout 12%.

2.4.2016
SDÍLEJ:

Degustátory na soutěži Jarní cena českých sládků v Pivovarském dvoře Zvíkov jsou samí profesionálové z oboru pivovarnictví. Anonymní vzorky hodnotí nejen podle chuti, ale důležitá je i barva a vůně.Foto: DENÍK / Jaroslav Stýbek

Degustátorská pivní soutěž Jarní cena českých sládků ve Zvíkově je určena pro minipivovary a výzkumné, řemeslné a školní pivovary.

Odborná porota letos hodnotila 516 vzorků ze 124 pivovarů z celé České republiky a ze Slovenska. Pivní vzorky byly zařazeny do 15 kategorií. Kromě těch běžných jako světlé pivo výčepní, tmavý ležák nebo pšeničné pivo soutěžily také méně známé typy piva.

V kategorii piva typu Stout se do soutěže přihlásil také nový krnovský pivovar Nachmelená Opice, který byl slavnostně otevřen teprve v prosinci 2015.

Piva hodnotilo více než 80 degustátorů. „Letos jsme poprvé překročili hranici 500 vzorků ze 124 pivovarů. Soutěž se stává pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí. Zvítězit třeba v konkurenci 111 ležáků není nic jednoduchého. Díky malým vyráběným objemům mohou minipivovary více experimentovat a vařit různé speciály," řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Co je to pivní kategorie Stout

V kategorii piv Stout nebyla konkurence až tak tvrdá, degustátoři porovnávali jen 13 soutěžních vzorků. Stout je tmavé pivo typu Ale. Vyrábí se svrchním kvašením z praženého sladu, ječmene a chmele. Je charakteristické hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, a často je i dost silné.

Černé pivo stylu stout z pivovaru Nachmelená Opice je inspirované irským Guinnessem. To znamená má krémovou pěnu a v chuti i vůni výrazné aroma kávy a čokolády.

„V Pivovarském dvoře ve Zvíkově se tato soutěž konala již po desáté a podmínkou účasti je pivovar s výstavem do 10 tisíc hektolitrů za rok. Degustační komise je tvořena samotnými sládky z pivovarů, kteří vzorky samozřejmě degustují anonymně. Vítězná piva ještě podléhají kontrolnímu rozboru, zda opravdu spadají do dané kategorie," představil soutěž Michal Kuřec, který založil se svým společníkem v Krnově řemeslný pivovar Nachmelená Opice.

Easter stout vařili v Opici poprvé

„Naše pivo Easter stout, které jsme v našem krnovském pivovaru vařili vlastně úplně poprvé, se hned umístilo na bronzové příčce v kategorii stoutu, což je pro nás obrovský úspěch," prozradil Michal Kuřec, jak nečekaný ohlas u profesionálních sládků měla první várka.

„Sami jsme byli nadšeni z vyváženosti našeho stoutu, s příjemným charakterem kávy a čokolády, v doznívání pak s příjemnou hořkostí bez výrazné sladké," uzavřel Kuřec.

Autor: František Kuba

2.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mladí lidé letos volili častěji, než je zvykem.
3

Mladí lidé letos volili častěji, než je zvykem

Tanečnice v představení Osvětim, cesta do pekla.

Taneční skupina In Motion připomene hrůzy holocaustu

Adam Matějka: To, jestli horu zdoláte, záleží taky na tom, jak se cítíte

/ROZHOVOR/ Adam Matějka pracuje ve stavební firmě a má velmi zajímavý koníček. Baví ho totiž lozit po horách. Jak po skalách v našem okolí, na kterých vyrůstal, tak i po horách a velehorách. Jeho zatím největším zážitkem byla hora Kazbegi v Gruzii.

Zámek Linhartovy právě nabízí výstavu na téma volyňských Čechů

Výstava v linhartovském zámku připomíná, že právě uběhlo 70 let od návratu volyňských Čechů do vlasti. Díky této události jsou dnes potomci volyňských rodin našimi sousedy. Co víme o této části naší historie?

Řezbář se chystá na antické bohy

Zeus, Poseidon a další postavy antických bájí najdou své místo v galerii proslavené betlémem.

Kam o víkendu za fotbalem?

Přinášíme vám přehled sportovních utkání o víkendu 21. a 22. října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení