Podobnou tradici zachovává Spolek paní a dívek ze Dvorců, jen s jediným rozdílem: nederou peří, ale zaměřují se na zpracovávání ovčího rouna. A aby byla venkovská tradice dokonalá, u toho si ženy ze spolku zpívají, mají i svůj pěvecký sbor Lobník.

„Vlnu získáváme v pytlích od dárců a sponzorů přímo ručně ostříhanou z oveček. Samy si vlnu čistíme, pereme, sušíme a češeme na česačkách. Vlnu spřádáme na kolovrátku nebo tkáme na tkalcovských rámech," popsala výrobní postup Anna Hebdová z občanského sdružení Spolek paní a dívek Dvorce.

Dvorecké ženy jsou ve zpracování vlny naprostými samouky. Aby poznaly další techniky, třeba mokré plstění nebo kloboučnictví, dochází do kurzů.

„Dcera mi říkala, že pokud chceme být úspěšné, musí naše výrobky být precizní. Přestože jde o ruční výrobek. Jak se ale pořád zlepšujeme, dojde k situaci, že například naši členku Květoslavu Bukovskou musíme brzdit. Ona je totiž precizní tolik, že její výrobky už vypadají jako strojové," smála se Hebdová.

O šikovných ručičkách dvoreckých žen vypovídá asi nejlépe zájem o výrobky z vlny ze zahraničí. Od počátku až do finálního výrobku ručně zpracovávané ovčí rouno je skvělým lákadlem třeba pro Skoty.

„Skotové si přímo vyhradili, abychom na výrobky uváděly náš certifikát JESENÍKY originální produkt® a místo původu Czech Republic. Jsme na to hrdé," uvedla Hebdová, které jde i o to, aby se díky zpracování vlny podařila snížit nezaměstnanost v bruntálském okresu, ve Dvorcích. Čím více produktů spolek vyrábí, tím více šikovných ručiček je potřeba.

Chtějí otevřít sociální dílnu Spolek paní a dívek se jako občanské sdružení zaměřuje na obnovu tradic, venkovského způsobu života a tradičních řemesel, historicky na území Jeseníků prosperujících. Třeba tkalcovství, které s rozvojem průmyslové výroby zaniklo. Vlnu dodávají spolku místní chovatelé ovcí.

Snahou spolku je v brzké době zprovoznit sociální dílnu pro potřebné. I postižení by se tedy mohli zapojit do výroby drobných tkaných, pletených nebo plstěných dekoračních předmětů, hraček, zimních doplňků a oděvů, papučí, koberců, předložek, prostírání nebo tašek.