Bruntálští, krnovští a rýmařovští profesionální hasiči se utkali s kolegy z celé České republiky a též s polskými záchranáři o vítězství v soutěži Slezská Harta 2015. Nejprve u soutoku Moravice a Černého potoka naskákali do ledové vody přehrady, následně proplouvali mezi jednotlivými stanovišti a plnili rozmanité úkoly, nakonec simulovali záchranu tonoucího z hlubin vodního díla.

Nejdál to měli do bruntálského okresu hasiči z Chebu, nechyběly týmy od Brna či Olomouce. Jediná dobrovolná jednotka přijela letos z Karolinky na Vsetínsku.

„Loňský vítěz, dobrovolná jednotka z Krnova, se nezúčastnil," řekl u přehrady mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Čest Krnova tedy hájili tentokrát u vodního díla profesionální hasiči. Nechyběl policejní tým, který se dostavil z Frýdku-Místku, nebo profesionální hasiči z Brněnské přehrady.

Krnovští hasiči si věřili

Čtyři silné muže postavili na start krnovští profesionální hasiči. „Zatím si, jak jsem viděl náš tým na vodě, vedeme velice dobře. Hodně sázím na zdravovědu, jelikož máme paramedika Honzu Michala, který jezdí na záchrance," hodnotil na začátku soutěže svou jednotku velitel Pavel Jendřejek.

Vedoucím týmu byl Jaroslav Tulis, lodivodem Jan Lakomý a dalším členem posádky Jan Svrčina. „Prostě tým snů," usmíval se velitel.

Po vytažení tonoucího z vody prověřila hasiče zdravověda, lodivoda slalom a zacouvání do vymezeného prostrou a nejtěžší, závěrečná disciplína. Ta spočívala ve vytažení barelu z vody. Barel váží padesát kilogramů a imituje tonoucího. Není jednoduché barel z vody vytáhnout na břeh.

„Máme za sebou řadu zásahů na řece v období, kdy bývá zvýšená hladina vody. Též máme kritické splavy u Balatonu v Krnově. Pár lidí tam již utonulo," uvedl Jendřejek.

Bruntálští hasiči vyslali do soutěže také velmi silný tým. Velitelem posádky byl Robert Bortl a jeho muži Martin Šíbl, Jakub Smrž a Michal Tisoň. „Přes letní sezonu se nám zásahy okolo přehrady nevyhýbají, takže výcvik, jakým je ten dnešní, rozhodně nepodceňujeme.

Na jaře, když to umožňují vodní toky, tak na divoké řece i na přehradě, vzhledem k tomu, že ji máme ve svém hasebním obvodu," sdělil okresní ředitel profesionálních hasičů Jiří Patrovský.

Hasiči střeží přehradu od května do října společně s bruntálskou pobočkou Vodní záchranné služby Českého červeného kříže. „Nevyhýbají se nám zásahy u převržené jachty, plachetnice. Měli jsme tu převržený člun nebo tonoucího plavce. Při koupání by lidé prostě měli být více obezřetní, jen tak se dá vyhnout tragickým následkům," upozornil Patrovský.

K zásahu opožděně

Hasičům v současnosti komplikuje příjezd k přehradě rekonstrukce silnice směrem z Bruntálu na Mezinu. „Z hlediska dojezdových časů nám tato situace naši práci velmi komplikuje. Na objízdných trasách se setkáváme se zvýšeným provozem, musíme stát na semaforech," ujistil Patrovský.

„Ale na druhé straně nám hasičům zhotovitelé vycházejí velice vstříc. Uzavřené komunikace nám otevírají aspoň v jednom pruhu, tak jako pro ostatní vozidla integrovaného záchranného systému. Stejné je to nyní na železničním přejezdu v Bruntále," dodal ředitel.

Jak dodal, těší se do budoucna na zrekonstruované silnice bruntálského okresu.

Celkové pořadí:1. místo: HZS MSK Karviná 125 bodů
2. místo: Policie ČR Frýdek-Místek 114 bodů
3. místo: HZS MSK Bruntál 113 bodů