Už tak je situace s hledáním zaměstnání v regionu velmisložitá, a to ještě nenaskočili na úřad práce letošní absolventi základních, středních a vysokých škol.

K 30. dubnu nabízeli zaměstnavatelé z bruntálského okresu pouze dvě stě třiašedesát volných pracovních míst, což při celkovém počtu osmi tisíc tří set dvaadevadesáti uchazečů činí téměř dvaatřicet zájemců na jedno jediné volné místo. A to ještě nikde není napsané, že všichni uchazeči splňují podmínky pro přijetí.

Kvalifikovaní mají velkou šanci

Velkou šanci získat práci mají svářeči, zejména v okolí Města Albrechtic, kde hledají dvacet takto kvalifikovaných dělníků, dále šest na Krnovsku a pět na Bruntálsku. Co se týká dalších profesí, na Rýmařovsku hledají aktuálně patnáct zedníků, na Krnovsku třináct seřizovačů, ve stejné oblasti je potřeba dvanáct lékařů. Není bez zajímavosti, že v nabídce momentálně chybí jakákoliv pracovní nabídka z Osoblažska.

Nejhorší čísla v rámci kraje

Nezaměstnanost v bruntálském regionu byla k poslednímu dubnu vůbec nejvyšší v kraji, již se blíží k šestnácti procentům.

Přitom například na Karvinsku, jehož obyvatelé jsou rovněž dlouhodobě sužováni nejvyšší nezaměstnaností v kraji, hlásí „pouze" 13,5procentní míru nezaměstnanosti. Nejlépe jsou na tom s hledáním práce v rámci kraje ve Frýdku-Místku s 8,2 procenta a Novém Jičíně s 8,5 procenta následováni Opavou s desetiprocentní mírou nezaměstnanosti.

Průměrná míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji byla přitom k poslednímu dubnu 11,2 procenta.