Polský kamion s plastovými díly ve čtvrtek 13.6. po poledni projížděl Kunovem ve chvíli, když se stromy začaly naklánět směrem k silnici. Řidič si ještě stačil všimnout, že bezprostředně před jeho kamionem se poroučí k zemi tři olše vysoké 20 až 30 metrů, s průměrem kmenů kolem šedesáti centimetrů.

Musel se ve zlomku vteřiny rozhodnout, zda bude mít větší šanci na přežití, když dupne na plyn nebo na brzdu. Rozhodl se šlápnout plyn, a tímto manévrem se zřejmě vyhnul zranění. Stromy nespadly na jeho kabinu, ale „pouze“ na zadní část návěsu.

Následky kůrovcové kalamity - pohled od speleoterapie u Zlatých Hor přes pramennou oblast Zlatého potoka na protější kopce.
Méně kácení a bez chemie. Proti kůrovci budou na Rejvízu postupovat jinak

Kamion uvízl mezi třemi kmeny jak v dřevěném vězení. Hasičům trvalo několik hodin, než ho vyprostili

Řidič měl tuplované štěstí, protože ho kromě olší mohl zabít také elektrický proud.

„Protože stromy, ležící na kamionu, se nebezpečně dotýkaly drátů elektrického vedení, hasiči informovali pracovníky energetické společnosti a ti pomocí hasičské plošiny elektřinu vypnuli a dřeviny u drátů ořezali. Pak hasiči ve spolupráci se správci lesa spadlé stromy postupně odřezali", uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Na polský kamion spadly v Bruntálu-Kunově tři olše, pomohli mu hasiči.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

„Hasiči museli přijet s výškovou technikou, povolat havarijní službu energetické firmy a zástupce majitele lesů. Po odjezdu kamionu ještě hasiči pokáceli další tři nebezpečně nakloněné stromy u silnice na Vrbno pod Pradědem,“ zrekapituloval zásah mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že šlo o profesionální jednotku ze stanice Bruntál a jednotku dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem. Ta dorazila s automobilovou plošinou AP 27 na podvozku Tatra 815.

Dvě hasičské jednotky v Kunově strávily téměř čtyři hodiny, než kamion vyprostili. K překvapení všech se ukázalo, že kamion měl ještě víc štěstí než doufali.

Přečkal kuriózní nehodu naprosto v pořádku. Dokonce byl schopen pokračovat v jízdě i s poškozenou plachtou.

Na snímku zleva: starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), místostarosta Krnova Pavel Moravec (Krnovští patrioti), místostarosta Miroslav Binar (ANO).
Pochvala do Krnova: vedení radnice víc naslouchá občanům