Na zámku minulý týden školu paličkování, vedla Hana Hýžová. Lektorka své zkušenosti získala prostřednictvím vamberské krajkářské školy, kde se předává paličkářské umění po staletí.

Vamberecké krajky vždy byly považovány za jedny z nejlepších a dodnes nachází uplatnění jako oděvní a bytové doplňky, lemovky ke krojům nebo na dekorační předměty. Ještě před sto lety byly krajkářskou tradicí proslavené regiony Vamberka, Krušných hor a Osoblažska, ale kvůli odsunu německého obyvatelstva u nás toto prastaré umění téměř zaniklo.

Na Osoblažsko se dostalo paličkování v 17. století prostřednictvím kupce Simona Daumeho z Krušných hor. Osoblažské krajky domácí výroby se nejvíce prodávaly do Brna a polské Vratislavi. Dokonce se pašovaly i do Německa.

Krajkářské řemeslo je velmi staré a pracné. Původně domácí výrobě se v Osoblaze dostalo odborného vedení, když tam v roce 1905 vznikla Škola paličkování.

Skupinka nadšenců z Hrozové a Slezských Rudoltic se rozhodla v roce 2004, že se tuto tradiční uměleckou výrobu pokusí v regionu znovu obnovit. Zahájila napínavé pátrání po vzorech a specifických technologických postupech, které byly typické pro téměř zapomenutou osoblažskou krajku.

Výsledkem je mimo jiné výstava krajek na zámku ve Slezských Rudolticích.

Obnovení této tradice zasvětily v posledních letech mnoho času a energie ženy ze sdružení Královský stolec. V některých obcích Osoblažska zorganizovaly kurzy paličkování spojené s přednáškami o historii této regionální tradice. Jejich úsilí shrnuje právě výstava v prostorách rudoltického zámku.