Ty, kteří si moc nerozumí s počítačem nebo nemají přístup k internetu, nejspíš lákala na osoblažské náměstí možnost očkování bez předchozí registrace. Jiní si dosud nenašli čas cestovat za očkováním až do Krnova, nebo nevěděli o možnosti očkování u praktické lékařky. Došlo také k několika případům, kdy občané nešli na náměstí cíleně za očkováním, ale když uviděli sousedy stát ve frontě, intuitivně se zařadili na konec.

Nejnižší proočkovanost v kraji

Ze statistik je zřejmé, že na Osoblažsku je procentuálně nejméně naočkovaných lidí v rámci kraje i republiky. "Je možné, že někteří z obyvatel Osoblažska nemusí mít přístup k internetu, případně mají potíže s dopravou do očkovacího centra ve městě. Proto jsme po dohodě s vedením Moravskoslezského kraje vyslali náš mobilní očkovací tým do Osoblahy,“ konstatoval ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Ilustrační foto.
Očkování neregistrovaných bude v MS kraji pokračovat i v úterý a ve středu

Na osoblažském náměstí Václavec vysvětloval zájemcům výhody očkování, ale nezamlčel ani to, že zatím žádná ochrana před covidem nefunguje stoprocentně. „Očkovaní bohužel neznamená stoprocentní jistotu, že už neonemocníte. Velmi výrazně to ale sníží pravděpodobnost nákazy. Například já sám jsem po druhé dávce očkování měl pozitivní test na covid, ale jednalo se u mě o bezpříznakový průběh. Také vy díky očkování máte jistotu, že ani v případě nákazy neskončíte v těžkém stavu v nemocnici,“ odpovídal Václavec na dotazy a zajišťoval přednostní očkování zájemcům o berlích a seniorům, aby nemuseli čekat ve frontě.

Na výběr je Pfizer nebo Johnson

Očkovací středisko nabízelo v Osoblaze přednostně jednosložkovou vakcínu Johnson & Johnson. Její předností je, že příjemce bezprostředně po očkování dostanete certifikát a nemusí se starat o termín na další dávku.

„K dispozici je zde také vakcína Pfizer, která je v Česku nejpopulárnější, aby občané měli na výběr. Navíc vakcína Pfizer je jako jediná je vhodná také pro děti od 12 let. Pokud bude dostatek zájemců o dvousložkové očkování, rádi přijedeme ještě jednou s druhou dávkou,“ informoval Václavec.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek.
Mobilní tým krnovské nemocnice vyrazí očkovat do Osoblahy neregistrované

Od 8 do 9 hodin se v Osoblaze naočkovalo přes šedesát pacientů a byli mezi nimi i děti, které dostaly první dávku Pfizera. Pro druhou si mohou přijít do ordinace praktické lékařky Libuše Václavcové, která sídlí na osoblažském náměstí.

V Osoblaze očkuje i "obvoďačka"

Osoblaha je sice konec světa, ale kdo z místních měl vážný zájem, už je dávno naočkovaný. Tak jako rodina Pavlíny Václavíkové.

„Pokud se očkování místním naservíruje pod nos, může to přesvědčit nerozhodnuté. Důvodem nízké proočkovanosti ale určitě není špatný přístup k vakcíně. Paní doktorka tady v Osoblaze nás normálně už dávno naočkovala. Spadají pod ni i okolní vesnice. Neměli jsme žádné problémy s registrací ani s dojížděním do Krnova. Těžko říct, proč s tím ostatní s tím otáleli,“ popsala svou zkušenost osoblažská farmářka Pavlína Václavíková. Neodraly ji ani řeči o tom, jaká rizika obnáší vakcinace novou látkou.

Zámek v Bruntálu, červenec 2021.
Bruntál jako v pohádce. V centru města investovali miliony do zámku, je úchvatný

„Všechno je nové a neodzkoušené. Covid i vakcína. Svým způsobem jsme všichni pokusní králíci, očkovaní i neočkovaní. Pro mě byl hlavní argument ať máme klid, nemusíme se pořád dokola testovat a můžeme zase chodit do hospod a setkávat se na akcích,“ vysvětlila Pavlína Václavíková z Osoblahy, proč je už dávno naočkovaná.