Dobrovolný příspěvek, za který si koupí limonádu nebo si v marcipánové dílničce vytvoří figurku sovičky, věnuje společnost Kofola ještě tentýž den Charitě Krnov, aby z výtěžku mohla zakoupit oxygenátor neboli přístroj, který dodává tělu kyslík.

„Máme už objednané dva kyslíkové koncentrátory, každý za 30 tisíc korun. Jde o systém, který je vhodný pro kyslíkovou terapii v domácím prostředí. Na jeden jsme už získali příspěvek z programu Senior Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové, na druhý nyní sháníme peníze. Dodat nám je mají v pondělí 14. prosince.

Jakmile nám přijdou, ihned přístroje předáme klientům, kteří čekají na propuštění z nemocnice do domácí péče. Budou tak mít možnost trávit vánoční svátky se svou rodinou," uvedla ředitelka Charity Krnov Monika Dudová.

Díky zakoupeným kyslíkovým koncentrátorům zajistí Charita Krnov hlavně seniorům a lidem s akutním nebo chronickým onemocněním zdravotní péči v přirozeném domácím prostředí bez nutnosti hospitalizace. „Klient bude moci být doma obklopen lidmi, které má rád a kteří jej budou doprovázet i v těch nejtěžších okamžicích. Bude mít zajištěné dýchání, takže se nebude trápit pocity nedostatku vzduchu," řekla Monika Dudová.

Charita Krnov ročně zajišťuje domácí ošetřovatelskou péči pěti stům klientů, z toho padesát je onkologicky nemocných. Těm je poskytována ošetřovatelská služba i v terminální fázi. Někteří z těchto klientů se neobejdou bez celodenního přísunu kyslíku. Již nyní Charita Krnov půjčuje dva dýchací přístroje a umožňuje klientům vyhnout se hospitalizaci.