Krajským radním leží na srdci nezaměstnanost bruntálského regionu i jeho dopravní infrastruktura. V úterý to řekl na prvním výjezdním zasedání rady v Bruntále hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Rada kraje, stejně jako zastupitelstvo, musí mít ambici vytvářet podmínky pro rozvoj zaměstnanosti a rovnoměrný rozvoj území. Bez zpětné vazby a komunikace se zaměstnavateli nebo představiteli měst a obcí to lze jen těžko," vysvětlil hejtman Novák důvod návštěvy okresu Bruntál.

K přehradě novou silnicí, i na Olomouc

Hejtman dodal, že se kraj snaží prostřednictvím vlastních prostředků i dotací Evropské unie investovat především do komunikací druhých a třetích tříd. V letošním roce plánuje kraj zahájit dvě velké investiční akce na Bruntálsku.

„Půjde o celkovou rekonstrukci komunikace mezi Rýmařovem a Ondřejovem s předpokládanými náklady přes dvě stě milionů korun, a dále o silnici mezi Bruntálem a Mezinou s náklady okolo čtyřiceti šesti milionů korun," konkretizoval Novák. Oprav výtluků po zimě by se měly podle slov hejtmana dočkat i další úseky silnic.

Hejtman slíbil též zahájení opravy fasád a střech bruntálského zámku. Tyto práce podpoří evropská dotace. „Práce by měly být zahájeny letos a dokončeny v příštím roce. Náklady přesáhnou částku jedenácti milionů korun," doplnil hejtman.

Jelikož celou oblast Jeseníků i Beskyd pokládají krajští radní za důležitou oblast pro rozvoj turistického ruchu, bude kraj nadále podporovat tamní podnikatelské aktivity. Proto se krajští radní v úterý setkali s podnikateli ve službách a turistickém ruchu. Jednali i s dalšími podnikatelskými subjekty v regionu.

.

Jejich společnou snahou by mělo být skloubení pravidel Chráněné krajinné oblasti Jeseníky právě s rozvojem podnikání v oblasti turistického ruchu. V zasedací místnosti bruntálských zastupitelů se krajští radní vyjadřovali například k problematice zrušení dopravních linek, takzvaných autobusů „šichťáků" z Krnova na Opavu.

S dopravcem už tuto záležitost řešil náměstek krajského hejtmana Daniel Havlík s tím, že existuje návrh, jak linku upravit či nahradit. „Skutečně víme, že je to problematická záležitost. A máme těch negativních informací právě ohledně této linky víc," konstatoval Havlík. Náměstek požádal dopravce, aby ještě situaci prověřil.

Za nejpalčivější problém bruntálského okresu považují radní kraje vysokou nezaměstnanost. Nezaměstnaných je v regionu již téměř deset tisíc, přitom v nabídce bruntálského pracovního úřadu je pouze sto padesát volných míst. A to ještě pro nabízené pozice nemá většina lidí z okolí potřebnou kvalifikaci.

Další problémy, kterých se týkalo jednání krajských radních, představíme v příštích dnech v Bruntálském a Krnovském Deníku.