V doprovodném programu si zájemci mohli vyzkoušet střelbu z luku, vyrazit si vlastní minci nebo vyprat prádlo na valše. Probíhala tady akce Přízrak temné věže, která patří k vrcholům letošní hradní sezony. Samozřejmostí bylo občerstvení a stylové stánky s drobnými dárky a upomínkovými předměty.

Zklamaní snad mohli být pouze milovníci plastových výrobků, ty na hradě nemají místo.

Hrad Sovinec patří k nejnavštěvovanějším kulturním památkám na Bruntálsku. Vloni jej navštívilo celkem 56 tisíc lidí. Letos je návštěvníků zatím 32 tisíc a do tohoto počtu nejsou započítaní ti, kteří navštívili poslední akci Přízrak temné věže.

Letošní návštěvnost je ještě o něco vyšší, než byla za stejnou dobu v loňském roce. Nejvíce lidí přijíždí z České republiky, Slovenska a Polska. Žádnou zvláštní výjimkou nejsou však ani návštěvníci z exotických zemí. Letos hrad třeba navštívila skupina turistů z Indie.

„Velký zájem mají návštěvníci o podzemní chodbu, kterou jsme zpřístupnili letos na jaře. Není ale určena pro všechny malé děti, lidé se zdravotními potížemi nebo ti kteří nesnášejí uzavřené prostory nebo dokonce trpí klaustrofobií do ní nemohou. Chodba je totiž v některých místech vysoká jenom 170 centimetrů a široká 70 až 80 centimetrů, vysvětlil kastelán hradu Sovince Petr Šenkyřík.

Hrad je pro návštěvníky otevřený denně kromě pondělí. V době prázdnin tady navíc probíhají každý víkend velké akce s bohatým programem. Mimo prázdniny jsou pak tyto akce nejméně dvakrát do měsíce. „Snažíme se o to, aby si na své přišli všichni, děti i dospělí a snad se nám to i daří. Letos jsme se trochu více zaměřili na dobu Karla IV. a na myslivost," sdělil kastelán Petr Šenkyřík.

O následujícím víkendu 27. a 28. srpna se mohou zájemci těšit na Sokolnické lovy s ukázkami výcviku a lovu dravých ptáků s atrapami kořisti. Připravené jsou lesnické soutěže a svou dovednost předvedou košíkáři. Večer od 20 hodin pak začne Hradozámecká noc s netopýry na hradě Sovinci. Návštěvníky čeká netradiční trasa s kostýmovanými průvodci. Hlavním tématem budou, jak už sám název napovídá, netopýři.

Ladislav Olejníček