Brána na Cvilíně se otevírala za účasti poutníků z různých koutů České republiky i ze zahraničí. Byla symbolem Svatého roku milosrdenství, který vyhlásil papež František. Pro katolíky je brána příležitost jak získat odpustky pro sebe nebo pro duše zemřelých.

K získání odpustků stačí zajít na mši, ke zpovědi a k přijímání, pomodlit se za papeže a na jeho úmysly a projít svatou bránou milosrdenství. Podobné Brány milosrdenství jsou v diecézi kromě Cvilína také v ostravské katedrále a opavské konkatedrále, na mariánském poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor a v bazilice minor ve Frýdku. Ty všechny se slavnostně zavřou v neděli.

„Jako první se v neděli uzavře Svatá brána v opavské konkatedrále Panny Marie. Při bohoslužbách, které začínají v 10 hodin, se uzavřou Brány milosrdenství ve frýdecké bazilice minor a v poutním kostele Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně u Krnova.

Až do 15 hodin bude otevřena Svatá brána na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor. Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František, končí poslední neděli církevního roku na Slavnost Krista Krále 20. 11., kdy se uzavírají Svaté brány římských bazilik," uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda.