Takzvanou Svatou bránu milosrdenství na Cvilíně otevřel 22. května generální vikář ostravsko-opavské diecéze Martin David. Tato mimořádná událost se odehrála za hojné účasti věřících, řádových sester i kněží nejen z krnovského děkanátu. Přijeli i Poláci, Slováci a Němci.

Byla to velká sláva, protože v celé diecézi je pouze pět takovýchto bran, které symbolizují Svatý rok milosrdenství vyhlášený papežem Františkem. Až do 20. listopadu bude možné projít Bránou milosrdenství s kajícím srdcem a prostřednictvím svátosti smíření získat odpustky.

V poutním kostele na Cvilíně je Svatá brána milosrdenství otevřena každý den. Příležitost ke zpovědi mají věřící každou sobotu od 9.30 do 12 hodin a v neděli před mší svatou, která začíná v 10 hodin. Je možné se domluvit i individuálně mimo termíny.

Jak získat odpustky pro sebe či zemřelé spojené s poutí ke Svatým branám

Svatý rok milosrdenství je pro katolíky příležitostí k získávání odpustků pro sebe nebo pro duše zemřelých. Připomeňme čtyři obvyklé podmínky pro získání odpustků:

1. vykonat svátost smíření neboli zpověď spojenou s vyznáním hříchů a rozhřešením.
2. účastnit se mše svaté a přijmout svaté přijímání
3. pomodlit se za Svatého otce a za jeho úmysly, které nosí ve svém srdci pro dobro církve a celého světa (např. Otče náš a Zdrávas Maria)
4. na daném místě se pomodlit Vyznání víry

Papež František k nim ještě v souvislosti s otevřením Bran milosrdenství přidal tyto dvě další podmínky:

1. jako projev své hluboké touhy po skutečném obrácení vykonat krátkou pouť ke Svaté bráně (podle fyzických možností každého)
2. setrvat v krátkém zamyšlení či rozjímání na téma milosrdenství