Zakladatel lichnovského muzea vidlí Jan Gemela už viděl vidle nejrůznějších modifikací a specializací, takže byl přesvědčen, že už ho jen tak něco nepřekvapí. Přesto mu o víkendu dárce dovezl nástroj, o jakém ještě nikdy neslyšel: vidle rybniční.

„Vidle měly neuvěřitelně dlouhou násadu a na hrotech přivařené matice. Považoval jsem to zpočátku za žert a nástroj vyrobený z recese, protože jsem si nedokázal představit, k čemu by takové nářadí mohlo sloužit. Ukázalo se, že i tyto vidle mají svůj účel. Podle majitele sloužily k čištění rybníka, když chtěli ze dna hluboko pod hladinou vyhrabat a vytahat traviny a rákos, co se tam shromažďovaly. Prý tyto rybniční vidle dobře posloužily při práci ze břehu i z pramice,“ uvedl Jan Gemela.

Dárce vidlí neboli vidlonoš předložil fotky rybníka čištěného vidlemi, aby bylo jasné, že si nevymýšlí. To Jan Gemela si vymýšlí docela rád. Inspiroval se Darwinovou evoluční teorií o původu druhů a shromažďuje důkazy, že rýče a lopaty se vyvinuly z vidlí.

Pohřební kočár petrovičtí rodáci znají z této fotografie, ale netuší, kde skončil.
Najde se pohřební kočár z Petrovic?

V roce 1996 a 1997 jsme měli v Lichnově povodně a musím upozornit, že to bylo mnohem dřív než v Praze. Když odezněly, jeden pán nám poslal exponát s pozoruhodným příběhem. Byly to vidle, které mu při povodni uplavaly. Lidé si většinou neuvědomují, že vidle plavou, protože mají dřevěnou násadu.

Po povodních měli spoustu jiné práce, než hledat ztracené vidle. Jejich vidle skončily v řece a byly ve vodě tak dlouho, až se jim mezi hroty vytvořily blány. Kdo mi nevěříte, pojďte blíž prohlédnout tuto lopatu. Ty původní vidle jsou tam ještě vidět!,“ ukázal Jan Gemela důkaz, že evoluční vývoj nepostupoval jen z vody na souš, ale v případě vidlí může dojít i k reverznímu postupu opačným směrem.

Pak nechal mezi účastníky Všelidových vidláckých her kolovat hliníkovou lopatu, která v sobě opravdu má výstuže ve tvaru vidlí. Shodou okolností Jan Gemela jako místostarosta Lichnova týden před tím musel řešit škody, které v obci napáchala lokální povodeň po silné bouřce. Ukazuje se, že ani nedávno dokončené suché poldry nad Lichnovem nejsou stoprocentní ochrana před povodněmi z prudkých lijáků.

Zámek ve Slezských Rudolticích. Ilustrační foto.
Sraz volyňských Čechů z Krnovska a Osoblažska ve Slezských Rudolticích