Tržby provozovatelů restauračních zařízení v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem během víkendu pořádně nabobtnaly. Byli to turisté, milovníci dobrého jídla a pití, kteří jindy strádající živnostníky obohatili. Spořádali a vypili téměř všechno, co pro ně připravili z borůvek. Další možnost bezbřeze utrácet za dobroty se naskytne zase o víkendu z 21. do 22. září, kdy v Jeseníkách chystají Řízkové hody.
Řízky chutnaly i místo borůvek
Turisté si Jeseníky oblíbili, i když v posledních měsících vyhledávají spíše jen několikadenní návštěvu hor. Delší pobyt si užívá v bruntálském regionu oproti dřívějšku méně lidí. Najdou se však tací, kteří navštěvují oblast od Dolní Moravice přes Malou Morávku, Hvězdu, Praděd až po Karlovu Studánku a Ludvíkov každoročně.
Pravidelně jezdí do regionu lyžovat rodiny Fričových a Šiflových z Oslavan v okrese Brno-venkov. Každou zimu se ubytují v penzionu Roháč v Karlově pod Pradědem, odkud vyrážejí lyžovat na „čerchmatských prkénkách" do jesenických kopců. „Provozovatel penzionu nám doporučil, abychom se přijeli podívat i na Borůvkové hody. Jsme tu v letním období poprvé, rozhodně příjezdu nelitujeme," řekl tatínek Frič.
Rodiny přijely do Jeseníků na čtyři dny, od čtvrtku 15. do neděle 18. srpna. Oba rodičovské páry si užívaly v Roháči borůvkových specialit, výjimkou byla pouze malá čtyřletá Beátka, která je spíše na maso. „Já mám raději řízek," prohlásila Beátka. To už obsluhující majitel penzionu nosil rodinám na stůl borůvkové knedlíky, palačinky, kuřecí steak s borůvkami a zeleninovým špízem, ale i mojito nebo borůvkové pivo.
„V Jeseníkách jenom nejíme. Včera jsme si udělali výlet na Praděd. Dnes odpoledne se ještě vydáme dolů do Malé Morávky," uvedl tatínek Frič. To už si další z dětí, sedmiletá Adélka, pochutnávala na palačince, mladší Anežka si dopřála knedlíky.
Borůvek se letos urodilo málo
O víkendu nabízelo borůvkové speciality celkem třináct podniků z Malé Morávky a Karlova pod Pradědem. „Borůvky se letos bohužel příliš neurodily," sdělil provozovatel penzionu a restaurace Roháč v Karlově pod Pradědem Marek Bokůvka.
Obvykle nakupuje modré bobule od místních sběračů, letos se musel poohlédnout i jinam. Vždyť jen na tisíc borůvkových knedlíků potřeboval minimálně patnáct litrů borůvek.
„K nelibosti našich kuchařek jsme letos dělali o dvě stě knedlíků více než loni, kdy nás návštěvníci doslova vyjedli. A to nemluvím o oblíbených palačinkách, steaku nebo borůvkovém pivu a také mojitu," dodal provozovatel.