Prodejnu zahradní techniky chce zřídit v bývalém gymnastickém sále u sportovní haly v bruntálské Zeyerově ulici Dušan Randýsek z Hranic.

Gymnastický sál získal majitel v dražbě a teď by rád získal od radnice také lemující pozemky pro výstavbu nových parkovacích ploch, kterých se okolo haly zoufale nedostává. U haly totiž odstavují svá vozidla rovněž obyvatelé Pionýrské a dalších okolních městských ulic.

Pracovní možnosti

Zakoupenou parcelu by rád nabyvatel oplotil. Prý nejen proto, že se na ní v současnosti často zdržují různé asociální živly, jak napsal v žádosti o odkup parcely jeho právní zástupce. Dále by majitel také rád odstranil betonové masy, které toto místo hyzdí a jsou nebezpečné.

„Podnikatelský záměr pana Randýska by přinesl městu nové pracovní příležitosti, což by vedlo ke snížení míry nezaměstnanosti v Bruntále," napsal bruntálský advokát Luděk Zakopal.

O prodeji této parcely rozhodovali na svém posledním zasedání před prázdninami bruntálští zastupitelé. Pro prodej jich hlasovalo sedmnáct, proti byl jen radní Jan Urban (ČSSD).

Důvody, proč prodat

Před hlasováním proběhla debata, v níž padaly nejrůznější názory „pro" i „proti". „Proč to neprodat?" rozhodl se podpořit podnikatelův záměr zastupitel Martin Henč (ANO). „Funkce sportovní haly nebude omezena," souhlasil s prodejem taktéž místostarosta Libor Unverdorben (ANO).

A proč neprodat? Problémy parkování

Naopak proti prodeji byl nejprve komunista Pavel Bačgoň, který ale nakonec v hlasování vyhlášení prodeje podpořil. Od začátku byl pro prodej zastupitel Luděk Šarman (ANO). Proti byl pouze zmíněný radní Jan Urban. Ten svůj postoj zdůvodnil problémy s parkováním.

„Hájím zájmy sportovců. V létě v sobotu je parkoviště okolo haly plné. Nejprve musíme vyřešit problém parkování občanů z Pionýrské ulice, poté zvednu ruku pro prodej pozemku. Problém s parkováním mají kvůli sněhu i v zimě," zdůvodnil své hlasování Jan Urban.

Město Bruntál zpracovalo studii na rozšíření parkovacích ploch v této lokalitě o čtyřicet míst v roce 2016. Vyhlášení záměru bylo pro město Bruntál důležité také proto, že by investor mohl od svého záměru na koupi ustoupit a Bruntál by tak mohl přijít o zisk z prodeje.

Otázkou ale zůstalo, zda realizace záměru, případné parkoviště a nová prodejna neohrozí výjezdová stanoviště záchranářů a hasičů, která sídlí přímo naproti Sportovní haly. Doprava v místě by totiž určitě vzrostla.